• Infertilitatea sau pierderea sarcinii pot crește riscul de accident vascular cerebral.
  • Accidentul vascular cerebral este unul dintre principalele cauze de deces.
  • Femeile cu antecedente de infertilitate au avut un risc cu 14% mai mare de accident vascular cerebral.

Infertilitatea și pierderea sarcinii sunt asociate cu un risc crescut de accidente vasculare cerebrale non-fatale și fatale la o vârstă mai înaintată, constată o analiză a studiilor observaționale, publicată în The BMJ.

„Monitorizarea timpurie a femeilor care au suferit un avort spontan sau o naștere prematură, însoțită de schimbările unui stil de viață sănătos, ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral”, sugerează cercetătorii.

La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este unul dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la femei. În 2019, aproximativ 3 milioane de femei au murit din cauza unui accident vascular cerebral, menționează Neuroscience News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Riscurile cunoscute ale atacului cerebral, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, și diabetul, nu explică pe deplin riscul mai mare de atac cerebral al femeilor. Studiile anterioare privind legătura dintre infertilitate, avort spontan și nașterea unui copil mort cu riscul de accident vascular cerebral pe termen lung nu au fost concludente.

Pentru a completa aceste neclarități, acest studiu a urmărit să evalueze legătura dintre infertilitate, avort spontan și nașterea unui copil mort cu riscul de accident vascular cerebral fatal și non-fatal, precum și tipul specific de accident vascular cerebral.

Femeile infertile au un risc de 14% mai mare de AVC

Infertilitatea, pierderea sarcinii și nașterea unui copil mort au fost toate asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral, în special pierderile repetate de sarcină (trei sau mai multe) și nașterea unui copil mort.

Femeile infertile au avut un risc cu 14% mai mare de accident vascular cerebral non-fatal decât femeile fără probleme de fertilitate.

Cercetătorii spun că legătura dintre infertilitate și riscul crescut de accident vascular cerebral se poate datora unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice și insuficiența ovariană prematură.

Potrivit cercetătorilor, „a avea un istoric de pierderi recurente de sarcină poate fi considerat ca un factor de risc specific femeilor pentru accidentul vascular cerebral”.