- Oamenii de știință testează un sistem care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale și poate depista demența după o singură analiză a creierului.
- În prezent, diagnosticarea demenței poate necesita mai multe scanări și teste.
- Algoritmul poate identifica modele în scanări pe care nici măcar neurologii experți nu le pot vedea și le poate compara cu rezultatele pacienților din baza sa de date.
Oamenii de știință testează un sistem bazat pe inteligență artificială despre care se crede că este capabil să diagnosticheze demența după o singură scanare a creierului, relatează BBC.
De asemenea, poate prezice dacă afecțiunea va rămâne stabilă timp de mai mulți ani, dacă se va deteriora lent sau dacă va avea nevoie de tratament imediat.
În prezent, diagnosticarea demenței poate necesita mai multe scanări și teste.
Cercetătorii implicați spun că diagnosticarea mai rapidă cu ajutorul sistemului lor ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele pacienților.
Cum funcţionează sistemul
Sistemul profesorului Kourtzi compară scanările cerebrale ale celor care se tem că ar putea suferi de demență cu cele ale miilor de pacienți cu demență și cu dosarele lor medicale relevante.
Algoritmul poate identifica modele în scanări pe care nici măcar neurologii experți nu le pot vedea și le poate compara cu rezultatele pacienților din baza sa de date.
În cadrul testelor preclinice, acesta a fost capabil să diagnosticheze demența cu mulți ani înainte de apariția simptomelor, chiar și atunci când nu există semne evidente de leziuni la scanarea creierului.
În primul an, se preconizează că vor participa aproximativ 500 de pacienți.
Rezultatele lor vor ajunge la medicii lor, care, dacă este necesar, îi vor putea sfătui cu privire la cursul tratamentului.
Neurologul Dr. Tim Rittman, care conduce studiul împreună cu neurologii de la Universitatea Cambridge, a calificat sistemul de inteligență artificială drept o „evoluție fantastică”.