• Cercetătorii de la University College London au creat un sistem pentru control oftalmologic cu ajutorul inteligenței artificiale: RETFound.
  • Sistemul are potențialul de a identifica nu doar bolile oculare, ci și alte probleme.
  • Cercetători din întreaga lume pot contribui la sporirea bazei de date folosite de RETFound, astfel că acuratețea sistemului va fi din ce în ce mai bună.

Inteligența artificială este responsabilă pentru un nou pas uriaș în medicină. Echipa condusă de profesorul Pearse Keane de la Institutul de oftalmologie din cadrul University College London, a creat un sistem care folosește A.I. pentru a identifica bolile oculare. „Aceasta va reinventa examinarea oftalmologică”, spune acesta.

Sistemul RETFound a fost antrenat pe milioane de imagini de tip scan ale retinei pentru a crea un model care poate fi adaptat pentru utilizări nelimitate. Astfel, RETFound ar putea contribui la îmbunătățirea diagnosticării unora dintre cele mai periculoase boli oculare. Printre acestea ar fi glaucomul.

Programul va fi îmbunătățit pentru a prezice și alte condiții medicale, precum Parkinson sau insuficiența cardiacă.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Sistemul a fost antrenat pe un set de 1.6 milioane de imagini de la spitalul de oftalmologie Moorfield care a ajutat la antrenarea programului medical. De asemenea, a fost creată și o bază de date care să fie completată de cercetători din întreaga lume, astfel că acuratețea sistemului va fi din ce în ce mai bună.