• Intoleranţa la gluten şi lactoză a devenit un trend în rândul tinerilor
  • Raluca Cojocaru, medic alergolog, explică că persoanele care au intoleranţe alimentare au senzaţie de greaţă, vărsături, dureri abdominale, crampe, reflux sau constipaţie
  • Produsele fără gluten sau lactoză sunt şi de 5 ori mai scumpe decât cele normale

Te simţi rău după ce bei lapte sau mănânci pâine? Să ai intoleranţă la gluten şi lactoză a devenit mai nou un trend în rândul tinerilor. Pe baza unor banuieli, fără să consulte medicul, mulţi îşi schimbă regimul alimentar. 

Hai să îți explic. Glutenul este o proteină care poate declanşa o boală auto-imună, denumită boală celiacă, alergii induse de grâu sau intoleranţă non celiacă, la gluten. Pe de altă parte, intoleranţa la lactoză este dată de prezenţa unui zahăr, care nu este suficient prelucrat de enzimă. Raluca Cojocaru, medic alergolog, explică faptul că în cazul ambelor tipuri de intoleranţă persoanele au senzaţie de greaţă, vărsături, dureri abdominale, crampe, reflux sau constipaţie.

Laura este din Bucureşti, are un băiat în vârstă de 9 ani, diagnosticat cu boală celiacă, cauzată de gluten. Ea povesteşte că şi-a dat seama greu care este problema, după ce baiatul a făcut un set riguros de analize medicale. Produsele fără gluten sau lactoză sunt şi de 5 ori mai scumpe decât cele normale. Lunar, Laura cheltuie 500 de lei doar pe alimentele fără gluten.

Recomandări

SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CÎRSTOIU BAGĂ COALIȚIA ÎN BLOCAJ
PROGNOZA METEO PENTRU MINIVACANȚA DE PAȘTE
BURSA NU DOARME
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

Uite ce mărturisește Laura Vasile, mama unui băiat cu intoleranță la gluten: „A fost foarte greu de diagnosticat pentru că avea foarte multe probleme pe care medicii le puneau pe seama altor afecţiuni. Până la vârsta respectivă, a fost o copilărie destul de liniştită, dar cu nişte puseuri foarte urâte cu dureri de burtică şi cu constipaţie. A fost greu cu integrarea la grădiniţă şi la şcoală ulterior, pentru că nu se oferă, în momentul de faţă nu se poate oferi un meniu fără gluten care să fie sigur.“

Angela Stănescu, Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten: „Este şi un trend, sunt persoane care elimină glutenul din dieta lor şi pur şi simplu se simt mai bine. Există şi un pericol atunci când scoatem glutenul din alimentaţie înainte să ne facem toate investigaţiile necesare. Nu mai ies analizele concludente şi atunci medicul nu poate să tragă o concluzie corectă. Putem spune că este un trend, putem spune că este o dietă la modă“.

Raluca Cojocaru, medic alergolog: „Intoleranţele nu declanşează reacţii ameninţătoare de viaţă, cum sunt alergiile, care duc la anafilaxie. Dacă e vorba de un copil mic cu intoleranţă la lactoză, poate duce la dezhidratare. A crescut diagnosticarea, cred că erau subdiagnosticate sau trecute sub denumirea de sindrom al intestinului iritabil.“