- România a înregistrat de joi până vineri un nou record al îmbolnăvirilor de COVID-19
- Bucureștiul și alte 9 județe au mai mult de trei infectări la mia de locuitori
- Județele Cluj, Sălaj și Timiș au, în acest moment, cea mai mare rată de infectare
România a înregistrat de joi până vineri un nou record al îmbolnăvirilor de COVID-19 – 6.546 de cazuri într-o singură zi. Iar virusul se răspândește tot mai repede, potrivit datelor Direcțiilor de Sănătate Publică.
Advertisment
Bucureștiul și alte 9 județe au mai mult de trei infectări la mia de locuitori. Luiza Paraschivu, corespondent Aleph News, a făcut o hartă a zonelor roșii.
Județele din România cel mai puternic afectate de coronavirus sunt Cluj, Sălaj, Timișoara, Alba, Arad, Bihor, București, Harghita, Mureș, Sibiu.
Recomandări
Județele Cluj, Sălaj și Timiș au, în acest moment, cea mai mare rată de infectare. În Cluj sunt 4,3 cazuri la o mie de persoane. Sălaj are o incidență de 4,31, iar în Timiș rata de infectare este de 4 bolnavi la o mie de persoane.
Dar să știi că sunt și alte județe care deja au intrat în scenariul roșu. Vorbim de Alba, Arad, Bihor, București, Harghita, Mureș și Sibiu.
Județul Alba, de exemplu, are o incidență de 3,96 cazuri la mia de locuitori, iar în capitală, rata de infectare este, în acest moment, de 3,78. Până acum, în București, au fost confirmate peste 35 de mii de cazuri de COVID-19.
Ce se întâmplă în aceste județe? Vor fi luate măsuri suplimentare?
Luiza Paraschiv: „Potrivit legii, atunci când se atinge acest prag de 3 cazuri la o mie de locuitori sunt impuse mai multe restricții. Purtatul măștii devine obligatoriu, chiar și în spațiul public. Se închid școlile, restaurantele, cafenelele, cinematografele și tot ce presupune activitate cu publicul în interior. Deciziile se iau de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, în funcție de situația din fiecare localitate. Să știi că în aceste județe care au trecut de acest «prag de pericol», nu toate localitățile au un număr mare de infectări. Dar, autoritățile județene, pot decide chiar carantinarea unei zone, pe o perioadă determinată, dacă numărul infectărilor este foarte mare. Și sunt deja mai multe localități din țară într-o asemenea situație.“
Partenerii noștri