• În Olt, peste 200 de persoane depistate cu COVID-19 refuză să meargă la spital
  • Potrivit legii, persoanele pozitive la COVID-19 trebuie să stea maximum 48 de ore în spital
  • Avocat: În astfel de cazuri trebuie sesizate organele de cercetare penală

Te-ai speriat acum două luni când autorităţile te ameninţau cu „legea carantinării şi izolării“  pentru că nu voiai să stai internat în spital? Ei bine, uite că nu păţeşti nimic dacă refuzi să mergi la spital, chiar şi pentru două zile.

Îţi demonstrează cele 205 persoane din judeţul Olt, confirmate cu COVID-19, care n-au ajuns nici măcar până la uşa instituţiilor medicale.

Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, spune că aceşti pacienţi se consideră asimptomatici, aşa că refuză internarea. Cei care respectă legea sunt doar cei care au nevoie de concediu medical.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt: „Fiecare caz confirmat ar trebui să fie internat cele 48 de ore pentru o evaluare de către medicul infecţionist.(…) Până în prezent….. 205 persoane au refuzat internarea.“

Lucian Purcaru, un IT-ist din Craiova, este revoltat atât pe bolnavii care nu stau să fie consultaţi de medic, cât şi pe autorităţile care nu iau măsuri: „De unde ştiu eu că un coleg nu are covid? A refuzat internarea în spital. Vine la serviciu şi ne îmbolnăveşte pe toţi. DSP-ului îi spune că stă în izolare, dar de unde ştiu eu că el nu ieşe din casă?“

Iar avocatul Ciprian Mitoşeriu îi dă dreptate. Spune că e caz penal: „DSP-urile şi cadrele medicale au posibilitatea de a lua la cunoştinţă când sunt încălcate normele legale. (…) Datoria lor ar fi să sesizeze organele de cercetare penală“.

Dacă refuzi să mergi la spital pentru că tu crezi că eşti asimptomatic, ai grijă! COVID-19 este o boală imprevizibilă, spune medicul infecţionist Adrian Marinescu. În câteva ore te-ai putea trezi că ajungi direct în ATI.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: „Acea evaluare iniţială care se face la spitalul dedicat este importantă pentru că stabileşte dacă pacientul are factori de risc şi dacă ar avea o probabilitate mai mare să evolueze prost pe viitor.“