- Companii farmaceutice susțin că renunțarea la patente va aduce noi probleme.
- Țările se vor lupta pe materii prime, dacă fiecare va produce propriul ser.
- CEO Pfizer: Țările sărace nu au comandat vaccinuri.
- Charles Michel: UE e gata să discute cu SUA o eventuală propunere.
Liberalizarea patentelor la vaccinuri împarte lumea în două. Statele și Guvernele sunt gata să renunțe la drepturile de proprietate intelectuală, dar șefii companiilor farmaceutice spun că asta nu va aduce nimic bun.
De ce se opun producătorii de vaccinuri acestei decizii?
CEO-ul Pfizer a explicat că țările cu venituri medii și mici au refuzat să comande serul. Albert Bourla susține că i-a sunat sau le-a scris personal liderilor din aceste state, care au ales să meargă pe variante locale sau nu au avut încredere în tehnologia Pfizer. În plus, șeful Pfizer a explicat că lumea ar intra în criză de materii șrime dacă fiecare țară ar începe să își producă propriul vaccin.
Compania Novavax a avertizat că renunțarea la patente va duce la apariția produselor false pe piață. În plus, spune producătorul american de vaccinuri, e nevoie de ani de zile pentru ca o țară să producă de la zero seruri care să fie sigure.
Cine insistă pentru această decizie la nivel mondial?
Miercuri, Joe Biden a anunțat că e gata să sprijine renunțarea la brevete. Decizia e susținută de OMS, la cererea Indiei și Africii de Sud. Chiar și Papa Francisc a făcut un apel în acest sens. Propunerea e luată în calcul și de liderii UE, care așteaptă Statele Unite la negocieri.
Charles Michel, președintele Consiliului European: „Pe termen scurt, nu credem că asta e soluția magică, dar suntem gata să discutăm pe această temă imediat ce vom avea o propunere concretă”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Prioritatea de azi nu sunt brevetele, nu este adevărat. Producția e prioritatea. Din ceea ce producem, noi exportăm aproximativ 50%. În Statele Unite, în Marea Britanie, producția e folosită sută la sută pentru piața internă. Acesta e primul factor. Deci, în primul rând, anglo-saxonii trebuie să oprească interdicțiiile asupra exporturilor”