• Astăzi, fierberea este încă una dintre cele mai eficiente metode de dezinfectare a apei.
  • Yuri Rakhmanin, directorul Institutului de Cercetare a Ecologiei Umane și a Igienei Mediului din Rusia, spune că, prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor, în primul rând.
  • Desigur, compoziția sa se schimbă datorită faptului că unele substanțe, atunci când sunt încălzite, trec în stare gazoasă și se evaporă pur și simplu.

Astăzi, fierberea este încă una dintre cele mai eficiente metode de dezinfectare a apei.

Yuri Rakhmanin, directorul Institutului de Cercetare a Ecologiei Umane și a Igienei Mediului din Rusia, spune că, prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor, în primul rând.

Desigur, compoziția sa se schimbă datorită faptului că unele substanțe, atunci când sunt încălzite, trec în stare gazoasă și se evaporă pur și simplu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

De aceea, este mai bine să faci ceai cu apă proaspătă în care după fierbere, va rămâne mult mai mult oxigen decât în apa fiartă de două sau mai multe ori.

Dar un grup de oameni de știință de la Universitatea din California, SUA, sunt siguri că nu există oxigen în apa a cărei temperatură a atins cel puțin o dată o sută de grade. Dovadă este faptul că florile udate doar cu apă fiartă mor în câteva zile. Nu întâmplător apa fiartă se numește apă moartă.

Unii oameni cred în mod eronat că fierberea repetată a apei o face mai curată și inofensivă. De fapt, spune fiziologul Brandt Davey, profesor la Universitatea Politehnică din Virginia, acest lucru nu este chiar adevărat.

Apa devine pură și sigură după prima fierbere

Apa devine pură și sigură după prima fierbere, atunci când toate bacteriile dăunătoare au fost distruse în ea. Și după repetiție – structura unei astfel de ape se schimbă semnificativ.

Din cauza evaporării active în apa rămasă, concentrația de săruri, minerale și alte substanțe crește, ceea ce poate fi în sine dăunător pentru sănătate. Poate fi inofensiv doar dacă a fost inițial pur.

Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au efectuat 27 de studii în ultimele două decenii. Concluzia lor este fără echivoc: fierberea repetată a apei duce la creșterea concentrațiilor de fluor, arsenic și nitrați.

Iar apa care vine de la robinet conține clor. Acesta reacționează cu reziduurile organice atunci când este fiert pentru o perioadă lungă de timp. Și cu cât apa este încălzită de mai multe ori, cu atât mai multe reacții chimice diferite au loc. Mulți oameni de știință susțin că fierberea repetată duce la formarea de agenți cancerigeni în apă, care pot contribui la dezvoltarea cancerului și chiar la modificări în organism la nivel genetic.

Vladimir Reshetov, profesor asociat la Universitatea Națională de Cercetare MEPI, respinge această ipoteză. Potrivit acestuia, o astfel de apă fiartă nu are consecințe atât de grave.

Dar mai sunt și altele. Experții de la Rospotrebnadzor susțin că fierbătoarele moderne care se opresc automat ar putea să ne facă un deserviciu. Oprite brusc, ele nu permit fierberea apei, prin urmare nu există nici un motiv pentru a crede că toate bacteriile și virușii dăunători din această apă sunt distruși. De exemplu, agentul patogen al botulismului moare după numai 15 minute de fierbere.