- Peste 10 milioane de persoane din întreaga lume suferă de boala Parkinson, însă depistarea timpurie ar putea avea un impact semnificativ asupra tratamentului.
- „Ca domeniu, trebuie să înțelegem mai bine faptul că pacienții cu Parkinson au multe opțiuni de terapii și acesta este un motiv convingător pentru care este nevoie de medici speciali pentru Parkinson”, spune Michael Okun, MD, profesor de neurologie la Universitatea din Florida.
- Iată care sunt primele semne ale bolii Parkinson, potrivit medicilor.
Peste 10 milioane de persoane din întreaga lume suferă de boala Parkinson, însă depistarea timpurie ar putea avea un impact semnificativ asupra tratamentului.
„Ca domeniu, trebuie să înțelegem mai bine faptul că pacienții cu Parkinson au multe opțiuni de terapii și acesta este un motiv convingător pentru care este nevoie de medici speciali pentru Parkinson”, spune Michael Okun, MD, profesor de neurologie la Universitatea din Florida.
„Atunci când este tratată în mod corespunzător, chiar putem face din această afecțiune o afecțiune trăibilă. Trebuie să educăm mai mulți medici generaliști și neurologi generaliști cu privire la elementele de bază ale adaptării îngrijirii pentru boala Parkinson și trebuie să dedicăm mai mulți bani pentru a forma mai mulți neurologi specifici pentru Parkinson.”
Iată care sunt primele semne ale bolii Parkinson, potrivit medicilor.
Probleme cu mersul pe jos
Problemele bruște cu mersul ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Parkinson, spun experții. „Modificările de mers și de cogniție preced un diagnostic de boală Parkinson idiopatică (fără cauză cunoscută) și pot apărea mai devreme decât simptomele non-motorii tipice”, spune Catarina Silva, MSc. „Identificarea persoanelor în perioada prodromală (timpurie) care precede simptomele motorii ar putea fi de mare folos pentru studiile clinice care caută noi terapii pentru a preveni sau întârzia progresia bolii.”
Rigiditate și slăbiciune, mai frecvente semne ale bolii Parkinson
Rigiditatea și slăbiciunea sunt unele dintre cele mai timpurii și mai frecvente semne ale bolii Parkinson. „Simptomele Parkinsonului și gradul de severitate al acestora sunt diferite pentru fiecare persoană”, potrivit Fundației Michael J. Fox pentru Cercetarea Parkinsonului. „Cele trei simptome „cardinale” de mișcare, sau motorii, sunt încetineala mișcărilor, rigiditatea și tremurul de repaus. Nu toată lumea are toate cele trei simptome și nu toată lumea cu Parkinson are tremur. Unele persoane au, de asemenea, probleme de mers sau dificultăți de echilibru și coordonare.”
Disfuncție sexuală
Problemele sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă, ar putea fi un simptom al bolii Parkinson. „Parkinson contribuie la disfuncția sexuală prin efecte fizice, psihologice și farmacologice”, spune medicul Rachel Dolhun. „Oboseala, nervozitatea și rigiditatea pot face ca activitatea sexuală să fie mai dificilă. Tremurul poate provoca disconfort, mai ales că aceste simptome cresc în mod natural odată cu excitarea. Depresia, adesea asociată cu PD, poate diminua apetitul sexual. Problemele legate de imaginea corporală, schimbarea rolurilor și modificările aspectului secundar bolii Parkinson sunt factori mentali suplimentari.”
Depresia și anxietatea asociate cu Parkinson
„Depresia și anxietatea sunt simptome non-motorii comune asociate cu Parkinson”, spune Dr. Dolhun. „Ele pot fi experimentate după un diagnostic sau în timp ce se adaptează la schimbarea simptomelor, dar fac parte, de asemenea, din boala de bază în sine. Depresia poate provoca schimbări de dispoziție, energie sau gândire, precum și fluctuații ale apetitului, greutății sau somnului. Anxietatea poate duce la îngrijorare sau preocupare excesivă. Ambele pot fi gestionate cu medicamente, terapie prin discuții și/sau strategii comportamentale, cum ar fi exercițiile fizice regulate și activitățile sociale.
Tulburări de somn
Insomnia și alte tulburări de somn sunt strâns legate de boala Parkinson. „Tulburările de somn sunt un simptom non-motor comun al bolii Parkinson (PD) care poate cauza dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit”, spune Dr. Dolhun. „Este important să le recunoaștem și să le tratăm nu numai pentru a ne asigura că starea generală de sănătate este optimizată, ci și pentru a maximiza gestionarea bolii Parkinson. Somnul în PD poate fi afectat de simptome motorii sau non-motorii, de efectele secundare ale medicamentelor sau de afecțiuni asociate, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite sau tulburarea comportamentală a somnului REM.”