• Marian Rădună este coordonatorul echipei de voluntari de la DSP
  • Echipa sa ajută DSP să răspundă miilor de apeluri de la oameni
  • E prima colaborare a autorităților statului cu voluntarii
  • Marian este vicepreședintele ONG-ului Geeks for Democracy

Marian Rădună este omul care a convins statul să lucreze cu voluntarii. El și echipa lui ajută DSP București să facă față miilor de apeluri zilnice de la potențiali suspecți de Covid-19.

Este vicepreședintele ONG-ului Geeks for Democracy, iar numele lui se leagă și de campaniile „Cumpărături la ușa ta” sau „NU Arunca Măști și Mănuși pe Jos”.

Marian i-a povestit lui Vlad Craioveanu, la Ochii pe mine!, cum a ajuns să perfecteze prima colaborare dintre autoritățile statului și voluntari.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Marian Rădună, vicepreședinte Geeks for Democracy: „Am făcut o postare pe Facebook și-am spus că vreau să mă ofer voluntar să răspund eu la DSP, 3 ore după job. A doua zi l-am sunat pe domnul Orban. Și i-am spus, domnul Orban, cred că aveți o problemă la DSP București, am putea să ajutăm. Noi la Geeks putem să facem apel către oamenii ăștia minunați din România numiți voluntari și cu siguranță vom găsi oameni. Și dânsul m-a pus în legătură cu doamna Nicolescu, director al DSP București și așa a început colaborarea.“

Marian Rădună: ,,Oamenii sunt nervoși din cauza birocrației”

Oamenii care fac voluntariat au și ei job-ul lor. Ceea ce fac la DSP București a devenit un al doilea loc de muncă. Cel mai frumos cadou, mărturisește Marian Rădună, este acela că, la finalul conversației, cineva care are nevoie de tine, de sfatul tău și de informațiile tale exacte și corecte, îți spune mulțumesc.  

,,Oamenii sunt nervoși din cauza birocrației și trebuie să trimită documente. Legislația se schimbă în permanență și omul nu știe ce să facă. Singura victimă, dacă pot spune așa, este cetățeanul. Și noi am vrut să ajutăm cetățenul , ajutând o autoritate. (…) Cel mai mult au fost 1300 de apeluri, abia îi dădusem drumul. Dar, dacă omul a sunat o dată și el are problema rezolvată nu mai revine la noi. Atâta timp cât nu mor oamenii totul se paote rezolva.”

Cum poți să ajungi voluntar la DSP

Dacă vrei și tu să te numeri printre voluntarii de la DSP București, Marian Rădună îți spune cum trebuie procedat. Îți mai transmite însă un lucru important, de care trebuie să ții cont în decizia luată: dacă ești supărat, mai bine stai acasă!

,,Ce trebuie să faci este să te înscrii pe pagina ONG-ului Geeks for Democracy. Avem și elevi, și studenți și pensionari. Omul ăla vrea sa facă bine. Dacă ești supărat, mai bine nu vii! Doi oameni supărați, la un capăt și la altul al firului,  creează tensiune. În momentul de față, avem 283 de voluntari. Pe fiecare tură avem doi coordonatori, tot dintre voluntari. Am devenit specialiști în perioada asta să ajutăm oamenii. Există și un student la medicină printre voluntari.”

Marian Rădună, despre schimbări în ograda DSP

La solicitarea DSP, STS-ul a pus laptopurile și telefoanele, iar Vlad Craioveanu, de la Impact Hub, s-a ocupat să existe spațiul în care să se desfășoare activitatea. Marian Rădună susține că, încet-încet, lucrurile încep să se schimbe în bine.

,,Formularul de pe hârtie a fost transformat într-un soft, tocmai ca să evităm partea cu hârtia.  La început, noi nu am avut număr de înregistrare. Foarte mulți oameni când sună, vor și număr de înregistrare. Situația s-a schimbat. Omul când suna, nu i se răspundea și nu erau ascultați. Oamenii când sună sunt foarte panicați și ajunge să un apel și la 40 de minute. (…)”

Rădună: ,,Mi-aș dori să existe imaginea voluntarului în România”

,,De campanii avem nevoie în toate domeniile. Fiecare om poate să fie pe nișa lui, unde are expertiza. Voluntarii trebuie sa fie dați exemple. Anul ăsta solidaritatea în România s-a văzut. Exemplele pozitive trebuie să iasă. Mi-aș dori să existe imaginea voluntarului în România. Suntem doar o picătură dintr-o mare de oameni frumoși. Dacă am fi mai mulți, poate i-am convinge și  pe alții să fie mai buni”, conchide Marian Rădună.