• Premierul Nicolae Ciucă insistă pe generalizarea măștii.
  • E nevoie de mască chirurgicală sau alt tip care respectă tipul FFP2.
  • Un studiu al Universității din Minnesota a analizat eficiența măștilor.
  • Masca N95 este cea mai eficientă împotriva infectării.

Suntem aproape de valul 5 al pandemiei. Din planul de măsuri, una discutată de Guvern a fost generalizarea măștii. Și atenție, nu orice mască! E nevoie de una chirurgicală sau alt tip care să respecte standardele FFP2.

Cât de eficiente sunt măștile pe care le purtăm și împotriva tulpinei Omicron? Un studiu al Universității
din Minnesota a analizat acest lucru.

Cât de eficientă este masca FFP2

Studiul este foarte bine structurat, iar cel mai simplu e să vorbim pe exemple. Dacă o persoană este infectată și nu are mască, iar altă persoană are una de pânză, cea sănătoasă este protejată aproximativ 20 de minute, după care riscă să se infecteze. Dacă persoana sănătoasă poartă o mască chirurgicală, timpul crește la 30 de minute.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cea mai eficientă este masca FFP2, care, în situația dată, oferă protecție pentru 2 ore și jumătate. Timpul de protecție crește dacă ambele persoane poartă mască. Studiul arată că protecția maximă, de 25 de ore, este obținută atunci când ambele persoane poartă mască N95, care respectă standardele FFP2.

Cât de protejați suntem, în funcție de tipul de mască

Ce părere au angajatorii și părinții despre măsurile de gestionare a valului 5

Ninel Dănilă, antreprenor, este revoltat. El povestește că nu-i consultă nimeni. Au așteptat foarte mult dupa șomajul tehnic, care a venit după 7 săptămâni. Este o criză de angajați, foarte mulți au plecat din HORECA. El mai spune că Guvernul ar trebui să renunțe la taxele pe salariile celor din domeniu, pentru a putea atrage forța de muncă.

Și părinții sunt supărați după ce nu a funcționat nici testarea, nici distribuirea măștilor. Ei se tem că se va ajunge iar la o vacanță forțată care va duce școlile în colaps.