• Medicii de la Institutul Matei Balş au tratat primii pacienţi infectaţi cu Covid-19
  • Spitalul a avut perioade când a atins capacitatea maximă de internaţi 
  • După incendiul din pavilionul cinci au rămas cu o treime de paturi în minus 
  • Medicii care tratează pacienţii se ocupă şi de vaccinarea celor care au învins lupta cu boala

Vreau să-ţi vorbesc acum de prima linie. De spitalul Matei Balş care timp de un an de zile s-a ocupat de pacienţi Covid-19. De oamenii din domeniul sănătăţii care au spart barierele şi au stat cel mai aproape de virus. Au fost acolo pentru fiecare om în nevoie, nevoie de tratament, de îngrijire medicală, de oxigen. Oameni care au petrecut un an printre coronavirus şi tulpinile lui.  

Adrian Marinescu: „Au fost atât de imprevizibile situaţiile, erau atât de puţine lucruri pe care le ştiam la început, încât cred că pentru noi toţi, sigur pentru noi personalul medical în primul rând pentru că a trăit toate aceste evenimente în Institut, dar acest an parcă s-a dilatat un pic, parcă au trecut 10 ani. Ştim unele lucruri, ştim cum să abordăm situaţia, ştim cum să transmitem poate mai bine calmul către pacient.”

Au muncit la foc automat, fără timp liber sau pauze de ţigară şi de multe ori fără odihnă. S-au plimbat continuu printre paturile bolnavilor şi i-au îgrijit aşa cum au ştiut mai bine. Au stat zile în şir îmbrăcaţi în cosmonauţi şi şi-au văzut familiile foarte rar. Cam aşa a arătat ultimul an din vieţile cadrelor medicale de la Matei Balş. Spitalul care şi-a deschis uşile pentru toate cazurile grave de coronavirus de la primele cazuri până în prezent.  

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Adrian Marinescu: „A fost o perioadă lunile trecute când am avut un număr extrem de pacienţi, camera de gardă era plină. Până acum am avut foarte multe cazuri, cu mici variaţii, dar în permanenţă am avut o presiune mare, nu numai noi, toate spitalele din circuitul Covid. În momentul de faţă e mai bine, numai că există o creştere, creşte uşor numărul de cazuri, dar e o creştere constantă.”

Spiritul de echipă a fost un factor foarte important pentru cadrele medicale. Au fost uniţi şi s-au ajutat între ei. Viaţa profesională,însă  i-a făcut pe medici să ajungă foarte puţin timp acasă, la familie.  

Adrian Marinescu: „Acasă ajungeai doar să dormi, să nu faci nimic altceva şi a fost o perioadă grea şi chiar dacă familia a înţeles, la un moment dat şi ei ajung să obosească să-şi pună problema că nu se mai termină.”  

Apele nu sunt mai liniştite nici după un an de aglomeraţie în spital. După incendiul de luna aceasta din pavilionul cinci, spitalului îi lipsesc o treime din paturi, iar acum medicii care tratează pacienţii infectaţi cu Covid-19 se ocupă şi de vaccinarea celor care au trecut de virus. Spitalul are şi caravane mobile pentru persoanele care nu se pot deplasa către centrele de vaccinare.