- Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite și, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, „O persoană moare la fiecare 34 de secunde în Statele Unite din cauza bolilor cardiovasculare.”
- Aproximativ 697.000 de persoane din Statele Unite au murit din cauza bolilor de inimă în 2020 – ceea ce înseamnă 1 din 5 decese.
- În timp ce prevenția este salvatoare, la fel este și cunoașterea semnelor.
Bolile de inimă au costat Statele Unite aproximativ 229 de miliarde de dolari în fiecare an, în perioada 2017-2018. Acest lucru include costul serviciilor de asistență medicală, al medicamentelor și al productivității pierdute din cauza deceselor.”
Advertisment
În plus, la fiecare 40 de secunde, cineva din SUA suferă un atac de cord, precizează CDC. Aceste cifre sunt alarmante, dar bolile de inimă sunt de fapt cu adevărat evitabile prin practicarea unor alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Centrul Cleveland spune: „Nouăzeci la sută din cele aproape 18 milioane de cazuri de boli de inimă din întreaga lume ar putea fi prevenite dacă oamenii ar adopta o alimentație mai sănătoasă, ar face exerciții fizice regulate și nu ar fuma.”
În timp ce prevenția este salvatoare, la fel este și cunoașterea semnelor. Cei mai mulți oameni recunosc simptomele comune ale bolilor de inimă, cum ar fi durerea în piept, senzația de strângere a pieptului și respirația îngreunată, dar există și semne ascunse de care trebuie să fim conștienți. Eatthis.com a vorbit cu experți care împărtășesc ce trebuie să știi despre principalul ucigaș al Americii și simptomele ascunse de care trebuie să fii capabil.
Recomandări
Ce trebuie să știi despre bolile de inimă
Dr. Majid Basit, cardiolog, Memorial Hermann din Houston, Texas, explică: „Bolile de inimă încep la începutul vieții sub forma unui mic depozit de grăsime care crește de-a lungul multor ani. O alimentație bogată în colesterol și grăsimi saturate alimentează nu numai depozitele din inimă, ci și alte vase de sânge din tot corpul nostru. Alți factori, cum ar fi diabetul, fumatul și bolile renale, vor accelera creșterea acestor depozite. În cele din urmă, depozitele duc la blocaje care limitează fluxul de sânge către inimă și alte organe vitale. Acest lucru cauzează simptome precum durerea toracică și dificultăți de respirație. Uneori, blocajele se vor rupe, ceea ce duce la erupția grăsimii și a colesterolului în fluxul sanguin.
Gândește-te la el ca la un vulcan, care crește încet datorită unor mici erupții. Într-o zi, vulcanul erupe mult mai puternic, ducând la moarte și distrugere. O ruptură mare face ca organismul nostru să vrea să sigileze ruptura nou creată, ceea ce duce la formarea unui cheag de sânge. Dacă cheagul de sânge este suficient de mare, vasul de sânge poate deveni complet blocat. Acesta este modul în care apar atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.”
Dacă bolile de inimă sunt atât de ușor de prevenit, de ce sunt încă una dintre principalele cauze de deces?
Dr. Basit spune: „Gândește-te la alimentația ta și la nivelul de activitate. Îmi place să folosesc exemplul unui păstor de capre din Africa. Bolile de inimă sunt foarte rare la această populație. Ei mănâncă foarte puține alimente grase, cum ar fi cărnurile și dulciurile, și sunt activi toată ziua. Din fericire, bolile de inimă pot fi prevenite dacă începem de tineri cu exerciții fizice regulate și ne limităm consumul de calorii în exces, grăsimi saturate și zaharuri simple. Alimentația noastră săracă și stilul de viață sedentar sunt cele care au ajutat ca bolile de inimă să devină ucigașul numărul unu.”
Bernadette Boden-Albala, MPH, DrPH, director și decan fondator al Programului de sănătate publică al Universității din California, Irvine, spune: „În unele cazuri, bolile de inimă pot fi „silențioase” și nu sunt diagnosticate până când apar simptome majore sau urgențe precum infarctul, aritmia și insuficiența cardiacă. Dacă oamenii nu participă la examenele medicale anuale, este posibil să nu-și dea seama că au tensiunea arterială ridicată, colesterolul și trigliceridele, care sunt semne de boală cardiacă.”
Dana Ellis Hunnes PhD, MPH, RD este dietetician senior la centrul medical UCLA, profesor asistent la școala de sănătate publică Fielding de la UCLA și autor al cărții REȚETE PENTRU SUPRAVIEȚUIRE adaugă: „Bolile de inimă pot fi prevenite, dar este, de asemenea, o afecțiune care adesea are nevoie de zeci de ani pentru a se dezvolta. Cei mai mulți oameni nu știu că mulți ani de consum de alimente foarte procesate și de alimente pe bază de animale și inflamațiile pe care toate acestea le provoacă în organism nu se văd. De asemenea, trebuie să mâncăm, este o realitate a vieții, de multe ori, ceea ce vrem să mâncăm are prioritate față de ceea ce este bun pentru sănătatea noastră.”
Semnele subtile și ascunse ale bolilor de inimă
Potrivit doctorului Basit, „bolile de inimă nu provoacă întotdeauna dureri în piept și dificultăți de respirație. Poți avea, de asemenea, oboseală, amețeli și transpirație. Unii pacienți raportează dureri în partea superioară a spatelui, a brațului sau a maxilarului. Femeile, diabeticii și vârstnicii sunt mai predispuși să prezinte simptome oarecum atipice ale bolilor de inimă. Este important să se solicite imediat ajutor medical. Chiar și câteva minute pot face diferența. Un atac de cord provoacă moartea mușchiului cardiac și poate duce la insuficiență cardiacă.”
Joyce Oen-Hsiao, MD, cardiolog la Yale Medicine, adaugă: „Semnele subtile ale bolilor de inimă includ dureri de cap, dificultăți de respirație, umflarea picioarelor. Acestea nu trebuie ignorate, deoarece dacă putem trata și depista problemele din timp, de obicei putem preveni deteriorarea inimii.”
Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt diferiți pentru o femeie și uneori au simptome de atac de cord diferite față de bărbați
Dr. Basit spune: „Femeile au un nivel mai ridicat de estrogen decât bărbații. Estrogenul tinde să scadă riscul de boli de inimă, cel puțin până la menopauză. Estrogenul ajută la flexibilizarea vaselor de sânge și scade capacitatea acestora de a absorbi colesterolul și grăsimile. Estrogenul reduce, de asemenea, nivelul colesterolului rău (LDL). Odată ce apare menopauza, nivelul de estrogen scade, iar riscul de boli de inimă crește. Femeile pot avea simptome diferite de atac de cord, inclusiv oboseală și amețeli. Este important ca furnizorii de servicii medicale să acorde o atenție deosebită acestor simptome, astfel încât să nu fie ratat un atac de cord.”
Dr. Boden-Albala explică: „Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în cazul femeilor din Statele Unite, unde 1 din 5 femei moare din cauza bolilor de inimă. Femeile au tendința de a dezvolta boli de inimă mai târziu în viață decât bărbații, deoarece diferența a fost atribuită pierderii de estrogen în timpul tranziției menopauzei. Deși unele femei nu prezintă niciun simptom, altele pot avea angină pectorală (durere sau disconfort toracic surd și greu sau acut), durere în gât, maxilar sau gât și durere în partea superioară a abdomenului sau a spatelui.”
Factori de risc modificabili pe care oamenii îi pot schimba pentru a reduce riscul de boli de inimă
Dr. Basit împărtășește: „Se spune că „cunoașterea este putere”. Este important să îți cunoști cifrele de sănătate, inclusiv tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului. Majoritatea adulților ar trebui să își facă anual analize de sânge și să discute cu medicul lor opțiunile de tratament dacă cifrele nu sunt la obiectiv. Poate fi la fel de simplu ca o dietă sănătoasă și un program viguros de exerciții fizice. Obiectivele ar trebui să includă renunțarea la fumat, limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și colesterol și exerciții fizice viguroase timp de 30-45 de minute în fiecare zi. Este important să se creeze obiceiuri bune și să se recompenseze odată ce sunt atinse obiectivele pe termen scurt.”
Dr. Oen-Hsiao subliniază: „Fă exerciții fizice! Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână! Dacă ești diabetic, ține sub control glicemia! Zaharurile ridicate pot face ca placa de colesterol să se lipească mai devreme și mai repede de arterele inimii, ceea ce duce la creșterea riscului de atac de cord. Dacă fumezi, încearcă să te lași de fumat! Fumatul crește nivelul tensiunii arteriale cu cel puțin 10 puncte timp de aproximativ două ore după fiecare țigară. În plus, crește și placa care se lipește de arterele inimii.”
Partenerii noștri