• Certificatul verde va putea fi descărcat de pe site-ul: certificat-covid.gov.ro
  • Persoanele care întâmpină dificultăți, se pot adresa unui call center
  • La frontieră se scanează codul QR conținut de fiecare certificat verde

Mai sunt trei zile până când pașaportul de vaccinare devine realitate. Numit oficial, „certificat verde” – documentul va intra în vigoare de pe 1 iulie. Acesta e valabil pentru cei care vor să călătorească în Uniunea Europeană și s-au vaccinat, au trecut prin boala sau sunt testati negativ. Călătorii vor scana codul QR la frontieră.

Pentru vaccinați el e valabil până în iunie 2022, pentru cei trecuti prin boala – 6 luni, iar pentru cei care au facut teste – 72 de ore la PCR si 24 de ore la testele rapide.

Certificatul poate fi descarcat de pe net – de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, dar cine nu se descurca, se poate adresa unui call-center.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Numele nu tocmai simplu al site-ului amintește de adresele de mail la care românii care vor să plăteasca taxele pot lua legătura cu fiscul. Cateva exemple sunt: bucuresti.clps3@cnpp.ro, secretariat_pf@impozitelocale1.ro, petitii@ditl5.ro, office@dgas-ct.ro.

Testul tastaturii este oferit de o adresa de la sectorul 3: admin.SEC3AFBX01.S3@mfinante.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a spus că acest certificat va putea fi luat și de la medicii de familie. Propunerea nu a rămas fără ecou în rândul acestei categorii de doctori.

Sper să rămână doar o propunere. Domnul secretar de stat probabil știe că nu medicii de familie fac bagajele celor care trebuie să plece în vacanță. Cum mulți români au reșit să se programeze online pentru vaccinare, tot așa vor putea descărca acest certificat”, a spus Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București-Ilfov.

Medicul spune că o problemă ar fi și prinderea unui loc liber la cabinetul medicilor de familie.