• Un număr tot mai mare de doctori își asumă sarcina de a combate dezinformarea răspândită de influenceri necalificați.
  • Dr. Idrees Mughal are un milion de urmăritori pe aplicație după ce a contestat știința falsă pe platformă. El se documentează din jurnale medicale pentru fiecare videoclip postat pe TikTok.
  • „Atunci când oferi oamenilor sfaturi și explicații simple, fără jargon, într-un mod necombativ, convingerile lor preconcepute despre falsuri sunt adesea inversate”, a declarat un alt medic.

De la cereale care cauzează cancer la bicarbonatul de sodiu care elimină celulita, medicii britanici își găsesc faima pe TikTok demontând mituri periculoase despre sănătate.

Dr. Idrees Mughal, un medic de 27 de ani, are un milion de urmăritori după ce a contestat știința falsă. El face parte dintr-un număr tot mai mare de profesioniști din domeniul sănătății care își asumă sarcina de a combate dezinformarea răspândită de influenceri necalificați. Mughal are o diplomă de medic și un master în cercetare nutrițională. El este etichetat în până la 200 de videoclipuri pe zi de către utilizatori care îl întreabă despre afirmații nefondate.

El a spus că unul dintre cele mai populare mituri este acela că carbohidrații îngrașă în mod inerent. „Aceasta este probabil printre cele mai convingătoare și îi face pe oameni să fie îngroziți să consume o gogoașă”, a spus el. „Provine din modelul carbohidraților insulinici al obezității, [care a fost] interpretat greșit. Caloriile totale vor fi întotdeauna principalul factor care contribuie la creșterea în greutate.”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Analizez o gamă largă de studii și formulez ceea ce cred eu că se aliniază cu consensul științific”

Fiecare videoclip de 60 de secunde îi ia lui Mughal cel puțin patru ore. Cea mai mare parte din timp este petrecută parcurgând reviste medicale pentru a asigura cea mai mare rigoare științifică.

Chiar dacă este scrupulos cu privire la toate informațiile pe care le împărtășește online, abuzurile împotriva sa sunt numeroase. El primește „sute și sute” de comentarii în care se spune că este „plătit de marile companii farmaceutice” și că este un „doctor groaznic”.

Dr. Karan Raj, un chirurg și conferențiar clinic din cadrul NHS, cu aproape cinci milioane de urmăritori pe TikTok, a „pierdut numărătoarea” afirmațiilor pe care le-a discreditat. „Printre cele mai recente evidențieri se numără dezmințirea faptului că sucul de lămâie este bun pentru refluxul acid – nu este așa”, a spus el. „Atunci când oferi oamenilor sfaturi și explicații simple, fără jargon, într-un mod necombativ, convingerile lor preconcepute despre falsuri sunt adesea inversate”.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat: „Nu este o problemă: regulile noastre pentru comunitate sunt clare. Nu permitem dezinformarea medicală care ar putea provoca daune. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri de verificare a faptelor pentru a evalua conținutul care încalcă aceste politici.”