• Experții spun că există beneficii dacă reduceți consumul zilnic de cafea – sau chiar dacă renunțați complet la ea.
  • Ceea ce îi oprește pe mulți oameni să facă pasul spre o dimineață fără cafea este perioada inițială destul de neplăcută de sevraj.
  • După o lună, organismul se va fi acomodat probabil la lipsa cofeinei și un nou set de efecte pozitive (în mare parte) poate începe să apară.

Dacă sunteți dependent de o ceașcă de cafea (sau trei) zilnic, este posibil ca organismul să fie dependent de impulsul de cofeină pe care îl aduce. Cu toate acestea, experții spun că există beneficii dacă reduceți consumul zilnic de cafea – sau chiar dacă renunțați complet la ea.

Ceea ce îi oprește pe mulți oameni să facă pasul spre o dimineață fără cafea este perioada inițială destul de neplăcută de sevraj. „Dacă încetați să mai beți cafea brusc, puteți simți simptome de sevraj în câteva zile până la o săptămână sau două”, explică Shirley Collins, MD, medic și autor colaborator la Academia Labs, LLC. Aceste simptome pot include dureri de cap, oboseală, iritabilitate, dureri musculare, simptome asemănătoare gripei și multe altele. Cu toate acestea, Collins notează că, după o lună, organismul se va fi acomodat probabil la lipsa cofeinei și un nou set de efecte pozitive (în mare parte) poate începe să apară.

Vă întrebați ce urmează după ce se termină perioada de sevraj și încep schimbările mai permanente? Iată ce se întâmplă cu corpul dvs atunci când nu mai beti cafea timp de o lună:

Recomandări

POLITICO: IOHANNIS „VÂNEAZĂ” JOB DE TOP
BĂLAN POATE ASIGURA VOT ELECTRONIC
A.I. ÎȚI ADUCE AMINTIRILE DIN COPILĂRIE
ALTMAN ÎNCEPE TRAINING CU URMĂTORUL MODEL A.I.
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GEORGIA
DEFICITUL BUGETAR S-A DUBLAT

Fără cafea – s-ar putea să începeți să dormiți mai bine

Prima schimbare majoră pe care ai putea să o observi după ce renunți la cafea timp de o lună este că somnul tău se îmbunătățește. Acest lucru este adesea valabil mai ales pentru persoanele care sunt obișnuite să bea mai multe cești de cafea în fiecare zi sau care beau cafea până după-amiaza sau seara.

„Cofeina este un stimulent care poate perturba tiparele de somn și poate duce la insomnie”, spune Nadia K. Ghumman, medic și autor la Wholesomealive.com, pentru Best Life. „Când cineva încetează să mai bea cafea, poate experimenta îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea și durata somnului, ceea ce duce la o odihnă mai bună și la reducerea senzației de oboseală”, explică ea.

Collins este de acord cu faptul că renunțarea la cafea este posibil să vă îmbunătățească tiparele de somn. „Odată ce cofeina este eliminată din corp, veți putea dormi mai bine. Deoarece cofeina nu mai blochează receptorii care favorizează somnul, acum puteți adormi cu ușurință mai repede și veți avea un somn susținut mai lung”, spune ea.

Este posibil să aveți schimbări de dispoziție

Renunțarea la cafea poate duce, de asemenea, la schimbări notabile ale dispoziției, spun cei doi medici. „Atunci când devii dependent de cafea, ești mai alert, dar mintea ta poate intra și ea în viteză excesivă”, spune Collins, menționând că acest lucru poate duce la gândire excesivă și anxietate. „Atunci când reușești să te dezveți cu succes de cafea, ai mai puțină anxietate”, explică ea.

Ghumman spune că persoanele care suferă de stres frecvent pot observa o „dispoziție mai relaxată și mai calmă” în decurs de o lună. „Cafeaua poate afecta nivelul de hormoni precum cortizolul și adrenalina din organism, ceea ce duce la modificări ale dispoziției și ale nivelului de energie”, spune ea pentru Best Life.

Sănătatea dentară se poate îmbunătăți

Renunțarea la cafea vă poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea și igiena dentară, notează Collins, adăugând că poate îmbunătăți considerabil aspectul dinților. „Culoarea cafelei vă poate păta dinții, așa că oprirea cafelei, împreună cu alte măsuri de igienă dentară, vă poate face dinții să arate mai albi.”

Experții spun că, cafeaua poate provoca, de asemenea, o acumulare de placă și poate eroda smalțul dinților în timp – mai ales dacă beți cafeaua cu lapte sau zahăr. Prin faptul că nu mai beți cafea, este posibil să aveți mai puține șanse de a dezvolta carii și alte probleme dentare.

Este posibil să vă hidratați mai mult dacă renuntați la cafea

Dacă nu mai beți cafea – și mai ales dacă o înlocuiți cu apă – veți deveni rapid mai hidratat. Aceasta este o veste excelentă, mai ales în lumina cercetărilor recente care sugerează că consumul de apă poate ajuta la îndepărtarea anumitor afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și altele.

„Cafeaua este un diuretic, ceea ce înseamnă că poate deshidrata organismul. Atunci când cineva încetează să mai bea cafea, se poate simți mai hidratat și poate avea mai puține simptome de deshidratare, cum ar fi gura uscată și oboseala”, spune Ghumman.

Digestia se poate îmbunătăți

Medicii încă nu a stabilit dacă cafeaua ajută sau inhibă buna digestie. Cu toate acestea, pentru persoanele cu un tract digestiv sensibil, renunțarea la cafea poate ameliora simptomele digestive neplăcute, spune Ghumman.

„Cafeaua poate provoca refluxul acid și poate irita sistemul digestiv, ceea ce duce la disconfort digestiv. Atunci când cineva încetează să mai bea cafea, poate experimenta o digestie îmbunătățită, ceea ce duce la reducerea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea și arsurile la stomac”, spune ea.

S-ar putea să vă luptați cu focalizarea și concentrarea

Există multe moduri în care renunțarea la consumul de cafea este susceptibilă să vă îmbunătățească sănătatea fizică și mentală. Cu toate acestea, Ghumman remarcă faptul că nu toate schimbările pe care le puteți întâlni sunt la fel de pozitive.

În special, ea subliniază că unele persoane care renunță la cafea se luptă să își concentreze atenția. „Cofeina stimulează sistemul nervos central, ceea ce duce la o mai bună concentrare și focalizare. Atunci când cineva încetează să mai bea cafea, poate experimenta o scădere a atenției și a concentrării, ceea ce face mai dificilă concentrarea asupra sarcinilor”, spune ea.