• Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății spune că soluții există pentru evitarea unor tragedii asemănătoare cu cea de le Piatra Neamț
  • Mentenanța echipamentelor și a rețelelor de gaze medicinale este necesară
  • Majoritatea spitalelor evită să verifice starea echipamentelor din cauza lipsei de fonduri, spune Săndesc

În urma tragediei de la Piatra Neamț, Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, a vorbit la Aleph News despre modul cum ar putea fi prevenite tragedii precum cea din Piatra Neamț.

„Am venit spre autorități, noi, Societatea Română de Terapie Intensivă cu propuneri concrete de programe, soluții, care să diminueze riscurile, vulnerabilitățile sistemice, pe care le avem acum, trebuie să o spunem. Nu întâmplător lumea spune că acestă tragedie se poate întâmpla oricând și în alte spitale din România, pentru că avem două zone de vulnerabilitate maxima, iar propunerile noastre vin să caute și să ofere soluții”, a spus Dorel Săndesc, la Aleph News.

În urma discuțiilor purtate cu ministrul Tătaru și premierul Orban, au fost găsite soluții care să poată fi implementate în viitorul apropiat, a mai spus Săndesc.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

„Sunt două programe pe care le-am propus autorităților. Unul este un program de finanțare pentru modernizarea rețelelor de gaze medicinale și a surselor de gaze – oxigen și aer comprimat, precum și a rețelelor electrice ale spitalelor. Ele sunt depășite în marea majoritate a spitalelor, pentru că în ultima perioadă dotările cu echipamente au avut o dinamică deosebită și în mod logic, evident, aceste rețele nu mai fac față dimensiunii solicitărilor cu noile echipamente”, a spus Dorel Săndesc,

Bazăm acest lucru pe o statistică pe care Societatea Română de Terapie Intensivă a făcut-o cu privire la situația sistemelor de gaze, pe care am pus-o la dispoziția autorităților. Acesta este primul program. Al doilea program se referă la contracte de service și de mentenanță a echipamentelor din spitale. Aici este un dezastru. Noi o să le explorăm și o să avem date concrete în câteva zile pentru că spitalele neavând suiciente fonduri întotdeauna sacrifică acest capitol.

Pentru că sunt obligatorii capitolele bugetare reprezentate de salarii, de utilități, ce mai rămâne pentru medicamente, materiale consumabile și reactivi, și întotdeauna, banii care rămân petru service sunt insuficienți sau zero, astfel că aparatele, nefiind supuse unui service regulamentar, desigur nu prezintă siguranță.

Noi am propus ca soluție un program al Ministerului, care anual să dea bani pentru contractele de service și mentenanță. Suntem în curs de evaluare a bugetelor estimative pentru cele două linii, pentru ca Guvernul să le poată demara foarte rapid. Noi putem de la anul din ianuarie să avem un program nou, de service și mentenanță pentru spitale prin care să fim siguri că aparatele acestea sunt verificate și sunt în stare bună de funcționare”, a adăugat el.

În această tragedie prin care trecem cu toții, o tragedie națională, trebuie să căutăm soluții, nu doar să ne plângem, să dăm ochii peste cap și să spunem foarte senin că ne trebuie spitale noi. Da, ne trebuie spitale noi. Da, știm că ne trebuie, dar ele sunt o fata morgana în România și noi medicii trebuie să îngrijim pacenții, și azi, și mâine, și în lunile care vor veni până acea fata morgana se va întrupa în spitalele noi.

Așa că am venit spre autorități, noi, Societatea Română de Terapie Intensivă cu propuneri concrete de programe, soluții, care să diminueze riscurile, vulnerabilitățile sistemice, pe care le avem acum, trebuie să o spunem. Nu întâmplător lumea spune că acestă tragedie se poate întâmpla oricând și în alte spitale din România, pentru că avem două zone de vulnerabilitate maxima, iar propunerile noastre vin să caute și să ofere soluții”
, a încheiat acesta.