• Particule de plastic au fost găsite în produsele din supermarketuri și în fermele olandeze.
  • Impactul asupra sănătății umane este încă necunoscut.
  • Cercetătorii au raportat pentru prima dată microplastice în sângele uman în luna martie.
  • Descoperirea particulelor în sânge arată că acestea pot călători prin corp și se pot depune în organe.

Contaminarea cu microplastice a fost raportată pentru prima dată în carnea de vită și de porc, precum și în sângele vacilor și al porcilor din ferme.

Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) din Țările de Jos au găsit microplastice în trei sferturi din produsele din carne și lapte testate și în fiecare probă de sânge din studiul lor pilot. De asemenea, particule au fost găsite în fiecare probă de hrană pelete pentru animale testată. Produsele alimentare au fost ;i ele ambalate în plastic, ceea ce reprezintă o altă cale posibilă de contaminare.

Cercetătorii VUA au raportat pentru prima dată microplastice în sângele uman în luna martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor în sânge arată că acestea pot călători prin corp și se pot depune în organe.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Impactul asupra sănătății oamenilor sau a animalelor de fermă este încă necunoscut. Cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticele provoacă deteriorarea celulelor umane în laborator. Despre particulele din aer se știe deja că pătrund în organism și provoacă milioane de decese premature pe an. Se știe, de asemenea, că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastice.

Microplasticele provoacă deteriorarea celulelor umane

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător în fiecare an. Microplasticele au contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Se știa deja că oamenii consumă particulele minuscule prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalarea lor.

Cercetătorii au testat câte 12 probe de sânge de vacă și de porc și au găsit microplastice în toate. În probe au fost descoperite inclusiv polietilenă și polistiren. Cele 25 de probe de lapte au inclus lapte din cutii de carton din supermarketuri, din rezervoarele de lapte din ferme și din mulsul manual. Optsprezece dintre probe, inclusiv cel puțin una din fiecare tip, conțineau microplastice.

Maria Westerbos de la Fundația Plastic Soup, care a comandat cercetarea, a declarat: „Având în vedere că microplasticele sunt prezente în hrana animalelor, nu este surprinzător faptul că o majoritate clară a cărnii și a produselor lactate testate conținea microplastice. Trebuie să scăpăm urgent lumea de plasticul din hrana pentru animale pentru a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor.”