• Mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul hematologic.
  • Pacienții simt adesea, înainte de orice alt simptom, dureri lombare.
  • Cel mai emblematic caz a avut loc în Brazilia.

Mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui care afectează sistemul hematologic și provoacă în principal complicații la nivelul rinichilor și al oaselor, scrie BBC.

În plus, simptomele sale sunt dificil de diferențiat de cele ale altor boli.

Mielomul multiplu atacă plasmocitele, un tip de celule albe din sânge care produc anticorpi pentru a lupta împotriva infecțiilor.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În loc de celule sănătoase, apar versiuni maligne, care se multiplică și încep să producă anticorpi anormali, cunoscuți sub numele de proteină M sau proteină monoclonală, care afectează diferite părți ale corpului.

Acesta este motivul pentru care boala are cuvântul „multiplă” în denumire.

Durerea de spate, principalul simptom

Pacienții simt adesea, înainte de orice alt simptom, dureri lombare, o afecțiune destul de generică, care poate fi rezultatul unei simple nopți de somn într-o poziție incomodă, al unui antrenament intens la sala de sport sau al multor altor factori cotidieni.

Dar durerile lombare sunt, de asemenea, considerate a fi principalul simptom al acestui cancer rar.

Tocmai acest disconfort l-a determinat pe omul de afaceri Luiz Fernando Fontenele, în vârstă de 37 de ani, să pornească pe un drum lung de examinări și consultații medicale până când a descoperit boala.

Un cancer rar

Deși rar, este al doilea cel mai frecvent cancer de sânge din lume. Boala este cea mai frecventă la persoanele de peste 60 de ani, dar este diagnosticată și la persoanele mai tinere.

Cel mai emblematic caz a avut loc în Brazilia.

Un băiat de 8 ani, locuitor al orașului Salvador, Bahia, a fost diagnosticat cu această boală. Potrivit FMI (Fundația Internațională pentru Mielomul din America Latină), el a fost primul copil din istorie care a fost diagnosticat.

Mielomul multiplu poate fi detectat printr-un test de urină sau printr-un test de sânge numit electroforeză a proteinelor serice, care se comandă atunci când simptomele indică o boală inflamatorie, o boală autoimună, o infecție acută sau cronică, o boală hepatică sau renală.

„Deși cred că nu este necesar ca testul să fie comandat de rutină pentru toate persoanele – pentru că ar putea genera cheltuieli publice care ar lua resurse de la lupta împotriva altor boli – consider că este inacceptabil ca un pacient să rămână atât de mult timp cu simptome și ca, din cauza lipsei de cunoștințe a profesioniștilor care nu sunt specialiști, să nu aibă o solicitare pentru un test care să ducă la diagnostic”, spune Angelo Maiolino, profesor de hematologie la UFRJ (Universitatea Federală din Rio de Janeiro).

După apariția primelor simptome, 29% dintre pacienții cu mielom multiplu din Brazilia au nevoie de un an pentru a primi un diagnostic, iar 28% așteaptă chiar mai mult, potrivit unui sondaj realizat de Abrale (Asociația braziliană de limfom și leucemie).

„Am văzut cazuri de oameni care făceau dializă, cu rinichii foarte compromiși, care au descoperit boala abia trei ani mai târziu”, spune Maiolino.

Intervenția timpurie, potrivit medicului, este cea mai bună modalitate de a preveni ca evoluția bolii să compromită ireversibil sănătatea pacienților.

O altă opțiune foarte frecventă este transplantul de celule stem. Înainte de transplant, se efectuează un tratament cu chimioterapie sau radioterapie pentru a face loc în măduva osoasă existentă (unde organismul produce sânge, globule albe, globule roșii și trombocite) pentru a crea o nouă măduvă.