• Fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ale copilăriei, este foarte probabil să ști ce este leucemia.
  • Dar poți numi vreunul dintre simptomele asociate cu această boală mortală?
  • Potrivit rezultatelor unui sondaj recent, mai puțin de 1% dintre oameni sunt capabili să identifice toate cele patru simptome comune ale acestui tip de cancer.

Fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ale copilăriei, este foarte probabil să ști ce este leucemia.

Dar poți numi vreunul dintre simptomele asociate cu această boală mortală?

Potrivit rezultatelor unui sondaj recent, mai puțin de 1% dintre oameni sunt capabili să identifice toate cele patru simptome comune ale acestui ip de cancer.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Leucemia este un tip de cancer al sângelui care afectează persoane de toate vârstele, 10.000 de persoane fiind diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Rata generală de supraviețuire pentru această boală se situează la puțin peste 50 la sută, ceea ce o face una dintre cele mai mortale forme de cancer.

Cu toate acestea, un sondaj realizat de două organizații caritabile de luptă împotriva cancerului a constatat că peste două cincimi (42%) dintre oameni nu pot recunoaște nici unul dintre cele patru simptome ale bolii, cele mai des întâlnite.

De asemenea, a arătat că 43% dintre oameni cred în mod eronat că leucemia este mai frecventă la persoanele sub 24 de ani.

Fiona Hazell, director executiv al Leukaemia UK – una dintre organizațiile caritabile care au publicat sondajul – consideră că acest tip de convingere greșită ar putea costa vieți.

În realitate, atât incidența, cât și ratele de mortalitate cresc brusc după vârsta de 55 de ani”, a explicat ea.

Creșterea gradului de conștientizare în această grupă de vârstă este esențială pentru a o trata la timp și eficient și în cele din urmă, pentru a îmbunătăți ratele de supraviețuire în general”, a spus ea.

La fel ca în cazul tuturor tipurilor de cancer, depistarea precoce a leucemiei înseamnă că tratamentul are mai multe șanse de succes.

Ca răspuns la rezultatele sondajului, Leukaemia UK și Leukaemia Care au lansat împreună o nouă campanie – numită #SpotLeukaemia – pentru a-i face pe oameni mai conștienți de simptome.

Zack Pemberton-Whiteley, directorul executiv al Leukaemia Care, a declarat că rezultatele sondajului sunt extrem de îngrijorătoare”.

Este crucial dacă simți oboseală, vânătăi, ai sângerări sau infecții repetate, să contactezi medicul de familie și să soliciți un test de sânge. Este la fel de simplu ca asta”, a spus el.

Există patru tipuri principale de leucemie:

Leucemia limfocitară acută (LLA) – O formă de boală cu evoluție rapidă, mai frecventă la copii.

Leucemia mieloidă acută (LMA) – Formă cu evoluție rapidă, mai frecventă la adulți.

Leucemia limfocitară cronică (LLC) – Formă cu progresie lentă și mai frecventă la adulți.

Leucemia mieloidă cronică (LMC) – Progresează lent și este mai frecventă la adulți.

Poate fi tratat acest tip de cancer?

În prezent, există cinci moduri în care poate fi tratată leucemia:

Chimioterapie – Acestea sunt medicamente care ucid celulele și/sau le opresc din divizare. Chimioterapia este adesea administrată în blocuri sau cicluri de tratament. Un ciclu de tratament va consta într-o serie de doze de chimioterapie urmată de o pauză pentru ca celulele sănătoase să se refacă.

Radioterapie – Acest tratament utilizează radiații de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Nu este utilizat pentru a trata toate tipurile de leucemie.

Terapia țintită – Medicamente care recunosc și ucid în mod specific celulele leucemice.

Terapie biologică – Un tratament care utilizează sistemul imunitar pentru a distruge celulele leucemice.

Transplant de celule stem – Pacienților mai tineri li se poate face un transplant de celule stem (transplant de măduvă osoasă). Acesta se poate face folosind propriile celule stem sănătoase sau celule stem de la un donator. Acest lucru se face cel mai frecvent în cazul leucemiei acute, dacă chimioterapia nu vindecă boala.