Ministerul Sănătății a publicat raportul privind decesele COVID: „Remarcăm numărul extrem de redus de decese Covid intra-spitalicești“

Sursa Foto: HEPTA
  • Ministerul Sănătății a publicat raportul privind decesele COVID
  • Raportul a fost publicat integral la cererea premierului Florin Cîțu

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID. Anul trecut, în Corona forms s-au înregistrat 16.120 decese, iar în alerte.ms.ro. 18.948 decese.

Conform raportului, în sistemul de supraveghere (Corona forms) s-au înregistrat 16.120 decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro s-au inregistrat 18.948 decese. Astfel, comisia a ajuns la concluzia că „decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS“.

Din datele raportate de spitale către INSP – Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (1 %) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID (99%).

Raportările au provenit de la 284 spitale.

Remarcăm numărul extrem de redus de decese intra-spitalicești având drept diagnostic principal COVID-19 – 227 decese pentru anul 2020. Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru extemafii decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID. În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID“, se arată în raport.

Raportul a fost publicat integral la cererea premierului Florin Cîțu, după ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, doar câteva date din acesta.