• Moderna a anunţat că a început studiile clinice pentru un vaccin antigripal.
  • Vaccinul utilizează aceeaşi tehnologie ca cel anti-Covid, ARN mesager.
  • Există între trei şi cinci milioane de cazuri severe de gripă în fiecare an.

Compania farmaceutică Moderna a anunţat că a început studiile clinice pentru un vaccin antigripal, care utilizează tehnologia ARN mesager, relatează France24.

Compania intenţionează să recruteze 180 de adulţi în Statele Unite pentru prima jumătate a fazei I de testare pentru a evalua siguranţa şi intensitatea reacţiei imunitare provocate de injectarea noului vaccin antigripal, care a fost denumit mRNA-1010.

Vaccinul utilizează aceeaşi tehnologie pe care Moderna a folosit-o pentru vaccinul anti-Covid, care are o eficacitate de peste 90%. Dacă testele vor avea succes, ar putea apărea o nouă generaţie de vaccinuri antigripale, mai performante decât cele actuale.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cele mai multe vaccinuri antigripale din prezent folosesc virusuri inactive.

Tulpina trebuie aleasă cu cel puţin şase luni înainte ca vaccinurile să fie folosite, iar eficacitatea lor este apreciată între 40 şi 60%.

Moderna speră ca tehnologia ARN mesager, care provoacă un răspuns imun prin furnizarea de molecule genetice care deţin codul pentru părțile cheie ale unui agent patogen în celulele umane, poate accelera dezvoltarea.

Vaccinul testat de Moderna se adresează subtipurilor gripei A, H1N1 şi H3N2, dar şi cele ale gripei B, Yamagata şi Victoria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii aproximează că există între trei şi cinci milioane de cazuri severe de gripă în fiecare an, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese.