Moderna spune că boosterul specific Omicron ar trebui să fie gata până în august

moderna
  • Noul vaccin vizează atât Omicron, cât și tulpina originală a virusului, spre deosebire de primul vaccin care viza doar tulpina originală.
  • Subvariantele BA.4 și BA.5 reprezintă 35% din totalul infecțiilor raportate în Statele Unite.
  • Vaccinul actualizat a crescut numărul anticorpilor împotriva subvariantelor BA.4/BA.5 de 5,4 ori față de valoarea inițială la toți participanții.

Moderna a anunțat miercuri că doza de rapel pentru COVID-19 pe care a dezvoltat-o pentru a lupta împotriva Omicron și a subvariantelor sale ar trebui să fie gata pentru utilizare publică până în august.

Compania a făcut injecții ale vaccinului, numit mRNA-1273.214, înainte de a obține aprobarea autorităților de reglementare, astfel încât să fie gata să expedieze dozele pentru toamnă și iarnă, când experții în sănătate se tem că ar putea exista un alt val de COVID-19.

„În fața evoluției continue a SARS-CoV-2, suntem foarte încurajați de faptul că mRNA-1273.214, principalul nostru candidat de rapel pentru toamnă, a demonstrat titruri de neutralizare ridicate împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 [Omicron], care reprezintă o amenințare emergentă la adresa sănătății publice globale”, a declarat Stephane Bancel, directorul executiv al Moderna, într-un comunicat de presă al companiei.

„Vom prezenta urgent aceste date autorităților de reglementare și ne pregătim să furnizăm rapelurile noastre bivalente de nouă generație [care vizează două variante] începând cu luna august, înaintea unei potențiale creșteri a infecțiilor cu SARS-CoV-2 datorate subvariantelor Omicron la începutul toamnei”, a adăugat Bancel.

Subvariantele BA.4 și BA.5 reprezintă 35% din totalul infecțiilor raportate în Statele Unite, în creștere de la 23% în urmă cu o săptămână, arată cele mai recente date ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Noul vaccin vizează atât Omicron, cât și tulpina originală

Vaccinul vizează atât Omicron, cât și tulpina originală a virusului, spre deosebire de primul vaccin care viza doar tulpina originală. În cele mai recente date pe care Moderna le-a publicat miercuri, vaccinul actualizat a crescut numărul anticorpilor împotriva subvariantelor BA.4/BA.5 de 5,4 ori față de valoarea inițială la toți participanții, indiferent de infecția anterioară, și de 6,3 ori la subgrupul de participanți care nu aveau anticorpi COVID detectabili în sânge înainte de a primi vaccinul.

„Ne-am dori cu adevărat să fim pregătiți pentru sezonul de toamnă, mai târziu în acest an”, a declarat Lavina Talukdar, șefa relațiilor cu investitorii de la Moderna, în cadrul unei conferințe Goldman Sachs privind îngrijirea sănătății, săptămâna trecută, a relatat CBS News. „În emisfera nordică, atunci credem că susceptibilitatea la infecții va crește mai mult doar pentru că vom petrece mai mult timp în interior”.

Produsul ar putea fi gata de livrare „spre sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie, cam în perioada octombrie”, a declarat Talukdar la acea vreme.