• Unii medici români s-au întors, după ce au lucrat ani buni în afară
  • În România, medicii câștigă cu 50% mai puțin decât în alte țări din UE
  • Peste 30.000 de medici români au plecat peste hotare în ultimii ani

De Ziua Mondială a Sănătății, România si-a dat seama din nou de ceva ce stie de mult – duce lipsă acută de medici!

În fiecare an, peste 6.000 de doctori termină facultățile, dar o treime pleacă din țară. De când ne-a izbit pandemia, unii medici români ajunsi în străinătate s-au întors sa dea o mână de ajutor. Bogdan Vintilă e chirurg, iar in ultimii 4 ani a muncit în Franța. De data asta, rămâne acasă.

„Nu știi unde pleci, ai un necunoscut în față, nu știi ce se întâmplă, nu știi cum va fi. Era o incertitudine fantastică, îți asumi niște riscuri. Dar simțeam că trebuie să o fac, nu exista o alternativă la momentul acela.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

M-am întors să lucrez într-un spital extraordinar și să fac lucruri pe care poate nu aș fi putut să le fac niciodată în Franța”, a povestit Bogdan Vintilă.

Nu toți se întorc. Corina Popa e medic de familie în Marea Britanie de 11 ani. De 6 ani și-a adus și familia. În Romania n-ar mai munci niciodata.

„Ca majoritatea românilor plecați, în special medici, am plecat din cauza corupției din sistemul medical românesc. Din păcate nu cred că s-au schimbat multe”, a povestit, la Aleph News, Corina Popa.

„Mi-e dor de România, mi-e dor de cultura românească, mi-e dor de străzile noastre, de orașele noastre, de oamenii noștri, mi-e dor, nu pot să zic că nu, aș veni cred că înapoi în România mâine, dar ca să locuiesc, nu ca să lucrez”, a mai spus medicul.

Medicul Mădălina Ciuhodaru, medic ginecolog la Iași, a vorbit despre exodul medicilor.

Eu mă bucur că se întorc medici bine pregătiți, care ne învață lucruri care se întâmplă în afară. Mă doare sufletul când studenți de-ai mei aleg să plece. Aceasta este țara mea care m-a educat și îi sunt datoare ca ce văd în afară să aduc aici și să îmbunățesc. Trebuie să îi apreciem și pe cei care se întorc și pe cei care aleg să rămână în străinătate.

Sunt 2.000 de profesioniști care se pierd, anual, dar poate că sistemul trebuie îmbunătățit. Rectorii se bat să mute examnul de rezidențiat de la Ministerul Sănătății la cel al Educației. Atunci am putea ajunge la o normalitate”, a explicat medicul, la emisiunea ȘTIU.