• Obiectivul maxim al GSK de 15 milioane de doze ar putea preveni până la aproximativ 20.000 de decese în fiecare an.
  • GSK trebuie, de asemenea, să își îmbunătățească capacitatea de producție pentru a-și atinge obiectivul.
  • Producătorul de medicamente a investit 700 de milioane de lire sterline în dezvoltarea vaccinului și spune că nu va percepe mai mult de 5% peste costul de producție al acestuia.

După zeci de ani de muncă, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat anul trecut primul vaccin împotriva malariei – o etapă istorică care promitea să reducă la minimum o boală care ucide un copil în fiecare minut.

În realitate, eforturile sunt mult sub așteptări, lipsa finanțării și a potențialului comercial zădărnicind capacitatea GSK Plc de a produce atâtea doze ale vaccinului său câte sunt necesare. Producătorul britanic de medicamente s-a angajat să producă până la 15 milioane de doze în fiecare an până în 2028, în urma programelor pilot din 2019 – considerabil mai puțin decât spune OMS că ar fi necesare. În prezent, este puțin probabil să producă mai mult de câteva milioane anual înainte de 2026.

Un purtător de cuvânt al GSK a declarat pentru Reuters că nu ar putea produce suficient vaccinul său Mosquirix pentru a satisface cererea vastă fără mai multe fonduri de la donatorii internaționali, fără a oferi detalii despre numărul de doze pe care se așteaptă să le producă anual în primii ani de desfășurare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Care este eficacitatea vaccinului

Eficacitatea vaccinului în prevenirea cazurilor grave de malarie la copii este relativ scăzută, fiind de aproximativ 30% într-un studiu clinic la scară largă. Unii oficiali și donatori speră că un al doilea vaccin testat de Universitatea Oxford s-ar putea dovedi mai bun, mai ieftin și mai ușor de produs. Cu toate acestea, incapacitatea lumii de a finanța mai multe doze de Mosquirix îi îngrjorează pe mulți din Africa. Copiii de pe continent reprezintă marea majoritate a celor aproximativ 600.000 de decese cauzate de malarie în fiecare an la nivel mondial.

Mosquirix are potențialul de a salva o mulțime de vieți înainte de sosirea unui alt vaccin nou, a declarat Kwame Amponsa-Achiano, un specialist în sănătate publică care conduce un program pilot de vaccinare în Ghana. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât mai mulți copii mor inutil.

Rebecca Adhiambo Kwanya, din orașul kenyan Kisumu, nu are nevoie să fie convinsă: Betrun, copilul ei în vârstă de patru ani, a suferit numeroase episoade de malarie de la naștere, însă Bradley, în vârstă de 18 luni – vaccinat în cadrul programului pilot – nu a contractat-o.

Cel mai mare nu a fost vaccinat și a fost bolnav din când în când, a spus ea. Dar cel mic, a primit vaccinul și nici măcar nu a fost bolnav. Spre deosebire de multe produse farmaceutice, nu există o piață majoră pentru un vaccin împotriva malariei în lumea dezvoltată, unde companiile farmaceutice obțin de obicei profituri mari care, spun ele, le permit să își pună la dispoziție produsele la prețuri mult mai mici în țările mai sărace.