• Cercetători din țări precum Portugalia, Germania, Belgia și SUA au secvențiat mostre de la cazurile confirmate și și-au împărtășit descoperirile online.
  • Virusul, care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei urmate de o erupție cutanată care seamănă cu varicela, a fost detectat în peste 20 de țări în afara părților din Africa unde este endemic.
  • Majoritatea cazurilor la nivel mondial, deși nu toate, au fost depistate la bărbați care fac sex cu bărbați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Detectivii de boli descoperă indicii cu privire la originile unei epidemii de variolă a maimuțelor care a îmbolnăvit peste 200 de persoane, inclusiv posibilitatea ca aceste cazuri să fi pornit de la o singură infecție, conform Wall Street Journal.

Cercetători din țări precum Portugalia, Germania, Belgia și SUA au secvențiat mostre de la cazurile confirmate și și-au împărtășit descoperirile online. Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Portugalia au declarat într-o postare pe un forum de partajare a cercetărilor în domeniul virologiei că asemănările dintre genomurile virale de la 10 cazuri detectate acolo și unul de la un pacient din SUA par să sugereze că epidemia a avut o singură origine.

Philippe Selhorst, un medic virusolog de la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, a declarat că un caz secvențiat acolo, care a călătorit recent din Lisabona, a fost legat genetic de cazurile din Portugalia.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Anne Rimoin, un epidemiolog specializat în boli infecțioase de la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat că vor fi necesare mai multe secvențe pentru a obține o imagine completă. „Compar acest lucru cu a ne conecta la un nou serial, dar nu știm la ce episod am ajuns”, a spus Dr. Rimoin. „Se pare că am ratat o parte din povestea de origine”.

Variola maimuței este deja în peste 20 de țări

Virusul, care provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei urmate de o erupție cutanată care seamănă cu varicela, a fost detectat în peste 20 de țări în afara părților din Africa unde este endemic. Țări precum Spania și Marea Britanie au raportat zeci de cazuri. Până acum nu a fost raportat niciun deces.

La Madrid au fost confirmate 51 de cazuri, toate în rândul bărbaților. Toți au vizitat fie o saună din Madrid, fie un eveniment gay-pride în Gran Canaria, în Insulele Canare, fie petreceri private în oraș, potrivit unui purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al orașului.

Majoritatea cazurilor la nivel mondial, deși nu toate, au fost depistate la bărbați care fac sex cu bărbați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Se crede că variola maimuței nu se transmite pe cale sexuală, dar contactul apropiat asociat cu sexul ar putea răspândi virusul, au declarat experții în boli.

În timp ce contactul de la saună, de la evenimentul din Gran Canaria și de la petreceri ar fi putut contribui la răspândirea virusului, autoritățile cred că variola maimuței a fost introdusă în Spania de la cineva care a călătorit din Marea Britanie, potrivit purtătorului de cuvânt.

Cazurile de variola maimuței legate de călătorii care au fost detectate în Europa și în SUA în trecut nu au continuat de obicei să infecteze alte persoane. Acest focar este neobișnuit, deoarece toate cazurile cunoscute, cu excepția unuia, nu au avut antecedente recente de călătorie în Africa Centrală și de Vest.

Urmărirea contactelor trebuie să se întindă până la șase săptămâni înainte de un test pozitiv, a declarat Antonio Zapatero, un înalt oficial de sănătate din Madrid, deoarece virusul se poate răspândi cu săptămâni înainte ca o persoană să se simtă rău și să prezinte simptome.

Variola maimuței are o perioadă de incubație de până la 21 de zile, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Numărul de cazuri la nivel mondial indică o epidemie care se răspândește de săptămâni sau chiar luni, spun epidemiologii.

Imunitatea scăzută contribuie la răspândirea variolei

Un alt factor care ar putea contribui la răspândire este faptul că imunitatea populației la variola maimuțelor, conferită cândva prin vaccinarea împotriva variolei, a scăzut. Vaccinarea împotriva variolei oferă, de asemenea, protecție împotriva variolei maimuțelor, deoarece cele două virusuri sunt strâns înrudite, deși variola maimuțelor este mult mai puțin severă.

De asemenea, este posibil ca virusul să fi suferit mutații care să-l facă mai transmisibil. Totuși, până în prezent nu există dovezi în acest sens, a declarat Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică internațională la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Orice infecție se poate răspândi ca un foc de paie într-o comunitate foarte unită”, a spus el.

Unii epidemiologi au declarat că este posibil ca unele cazuri să nu fie detectate. În timp ce variola maimuței poate provoca o erupție cutanată evidentă, aceasta poate provoca, de asemenea, simptome ușoare.

Virusul poate provoca o erupție sporadică cu doar o singură leziune, a declarat David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Măsura în care alte persoane sunt afectate nu este deloc clară”, a declarat Bill Hanage, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Harvard.