• Experții au confirmat că virusul a fost găsit în număr mic în Scoția și Țara Galilor.
  • Mutația Covid pare că se răspândește în Marea Britanie acum, mai repede decât tulpina dominantă.
  • Varianta „probabil” a apărut în Anglia, deoarece puține urme au fost regăsite în alte parți ale lumii.

Noua tulpină de coronavirus dezvăluită ieri de Matt Hancock s-a răspândit în Scoția și Țara Galilor după ce a apărut în Anglia, spun oamenii de știință citați de Daily Mail.

Membrii consorțiului din Marea Britanie Covid-19, Genomics UK (COG-UK), au declarat astăzi că varianta pare să fi apărut în Anglia și apoi să se răspândească.

Unul dintre aceștia a avertizat că se pare că se răspândește mai repede decât tulpina dominantă, care a fost importată de turiștii din Spania în vară și acum reprezintă majoritatea infecțiilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Secretarul pentru sănătate a anunțat ieri, existența tulpinii și a spus că pare a fi legată de o explozie de cazuri în Londra și sud-est.

Experții care cercetează astăzi varianta virusului au declarat că nu există dovezi clare că această versiune s-ar putea răspândi mai repede, dar că ea crește cu o rată mult mai mare decât orice altă tulpină din țară, de care sunt „îngrijorați”.

S-a constatat că cel puțin 1.000 de persoane au această formă a virusului de când a fost descoperit la sfârșitul lunii septembrie, dar locațiile lor nu au fost dezvăluite.

Nici Public Health England sau COG-UK, organizațiile care au descoperit tulpina, nu au putut confirma unde a fost găsită.

Înregistrările de laborator online sugerează că prima instanță a virusului a venit de la laboratorul guvernamental Lighthouse din Milton Keynes pe 20 septembrie, iar PHE a declarat ieri că persoana care a furnizat proba este din Kent.

Există unele îngrijorări că tulpina mutantă ar putea fi o formă care nu este bine recunoscută de sistemul imunitar și că vaccinurile ar putea să nu fie la fel de eficiente. Consorțiul din Marea Britanie Covid-19 Genomics UK a declarat că investighează acest lucru și, de asemenea, analizează „dacă oricare dintre aceste mutații contribuie sau nu la creșterea transmisiei”.

Profesorul Adam Finn, medic pediatru la Universitatea din Bristol și membru al Comitetului mixt al guvernului pentru vaccinare și imunizare, a declarat la BBC Radio 4 în această dimineață: „Ceea ce avem tendința de a vedea este că virușii suferă mutații pentru a fi mai infecțioși, deoarece asta creează un avantaj pentru ei, dar cred că este foarte important ca oamenii să recunoască faptul că agenții patogeni tind să evolueze departe de a fi virulenți [cauzatori de boli].”

„Așadar, nu există nicio așteptare că acest virus va deveni mai probabil să te omoare sau să te îmbolnăvească grav în timp.”

„De fapt, tinde să fie un avantaj pentru agenții patogeni să fie mai benigni, deoarece gazdele lor supraviețuiesc mai mult timp și sunt infecțioase mai multă vreme, ceea ce îi ajută să se răspândească.”

Una dintre preocupările legate de mutație a fost că anticorpii dezvoltați pentru o tulpină a virusului ar putea să nu funcționeze pe versiunea mutată.

Anticorpii sunt substanțe produse de sistemul imunitar care pot ataca și distruge coronavirusul atunci când acesta se află în interiorul corpului. Persoanele care au avut virusul o dată – sau un vaccin – produc și păstrează anticorpii pentru a-i proteja în cazul în care virusul intră din nou în corpul lor, astfel încât să poată scăpa de el înainte de a se îmbolnăvi.

Dar sunt extrem de specifice. Anticorpii pentru un virus nu vor funcționa, în general, pentru altul și nici nu pot funcționa pentru alte tulpini ale aceluiași virus. Acesta este motivul pentru care oamenii nu devin imuni la gripă – deoarece virusurile gripale suferă mutații foarte des.

Există șansa ca anticorpii la tulpina fără mutația virusului să nu funcționeze pentru noua tulpină.

Consecința ar fi că un vaccin ar putea să nu funcționeze la fel de bine sau că oamenii ar avea un risc mai mare de a contactare a virusului a doua oară.

Dar profesorul Finn a adăugat: „Toate vaccinurile prin care trecem în acest moment se bazează pe proteina spike.”

„Induc imunitate care se îndreaptă către multe părți diferite ale acelei proteine ​​și orice mutație ar avea tendința de a schimba forma și conformația unei singure părți, deci ar fi un ghinion extrem dacă o mutație ar duce la un colaps complet al valorii de protecție a unui anumit vaccin.”