• FDA a publicat studiul cu privire la vaccinul celor de la Moderna
  • Rezultatele sunt încurajatoare, rămâne ca un grup de experți să se întâlnească și să voteze aprobarea lui
  • SUA a comandat doze până acum doar pentru 150 de milioane de oameni

Vaccinul coronavirus produs de Moderna este „extrem de eficient” pentru adulți și previne cazurile severe de Covid-19, potrivit datelor publicate marți de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), relatează NY Times.

Pe baza studiilor încurajatoare, FDA intenționează să acorde vineri o autorizație de urgență pentru utilizarea vaccinului produs de Moderna. Decizia ar oferi acces la un al doilea vaccin împotriva coronavirusului începând încă de săptămâna viitoare.

Studiul FDA confirmă evaluarea anterioară a Moderna, în care vaccinul său a avut o rată de eficacitate de 94,1% într-un studiu de 30.000 de persoane. Efectele secundare, inclusiv febră, dureri de cap și oboseală, au fost neplăcute, dar nu periculoase.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Succesul vaccinului Moderna a devenit cu atât mai important pentru combaterea pandemiei. SUA a atins un record negativ de 300.000 de decese cauzate de coronavirus, luni.

FDA, gata să aprobe vaccinul

Comunicarea datelor acestui studiu este primul pas al unui proces de revizuire publică. Acesta va include joi o reuniune de o zi a unui grup consultativ independent de experți. Oamenii de știință vor vota dacă este recomandată utilizarea acestui vaccin. Cel mai probabil, răspunsul va fi în majoritate „da”, iar FDA se va conforma și va autoriza vaccinul celor de la Moderna.

Distribuția a aproximativ șase milioane de doze ar putea începe apoi săptămâna viitoare. La acestea se adaugă deja milioanele de doze livrate deja de Pfizer și BioNTech, companiile care au dezvoltat primul vaccin pentru coronavirus care au primit autorizație de urgență chiar vinerea trecută. Lucrătorii din domeniul sănătății au primit luni primele vaccinuri cu vaccinul Pfizer-BioNTech, care are o rată de eficiență de 95%.

Vaccinul Moderna a funcționat la fel de bine la voluntarii albi cât și în comunitățile de culoare. De asemenea, nu a existat nici o diferență semnificativă între efectul său pentru bărbați și femei sau între voluntarii sănătoși și cei cu risc de Covid-19 sever, care aveau afecțiuni precum obezitatea și diabetul. Pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, studiul a furnizat o eficacitate estimată la 86,4%, mai mică decât estimarea generală de 94,1%. Dar diferența nu a fost semnificativă statistic.

180 de milioane de americani, uitați

Guvernul federal a semnat acorduri în această vară cu Moderna și Pfizer pentru a livra în total 200 de milioane de doze în primul trimestru al anului 2021. Deoarece ambele vaccinuri necesită două doze, aceste contracte au garantat suficiente doze pentru 100 de milioane de americani.

Săptămâna trecută, guvernul american a anunțat că a achiziționat încă 100 de milioane de doze de la Moderna pentru al doilea trimestru, crescând numărul de americani care pot fi vaccinați la 150 de milioane.

Rămâne de văzut cum și când vor fi acoperiți cei aproximativ 180 de milioane de americani rămași. Ambele vaccinuri vor fi furnizate publicului gratuit.