• Vârsta legală pentru fumat va crește în fiecare an, pentru a-și atinge scopul creării unei generații de neo-zeelandezi nefumători, a declarat ministrul asociat al sănătății.
  • Printre alte măsuri se numără reducerea cantității legale de nicotină din produsele din tutun la niveluri foarte scăzute

Noua Zeelandă a anunțat că va interzice fumatul pentru următoare generație, astfel încât cumpărarea tutunului va fi ilegală pentru cei care, acum, au 14 ani sau mai puțin. Așadar, vârsta legală pentru fumat va crește în fiecare an, pentru a-și atinge scopul creării unei generații de neo-zeelandezi nefumători, a declarat ministrul asociat al sănătății, Dr. Ayesha Verrall.

Printre alte măsuri se numără reducerea cantității legale de nicotină din produsele din tutun la niveluri foarte scăzute, reducerea numărului de magazine în care se pot vinde legal țigări și creșterea finanțării pentru serviciile de tratare a dependenței. Noile legi nu vor restricționa vânzările de vape.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noile grupuri de tineri. Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal”, a declarat Verrall.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Fumatul a fost, deja, înlocuit pe scară largă de vaping în rândul adolescenților neozeelandezi și atrage, de asemenea, mulți tineri care nu s-ar fi apucat niciodată de fumat. Potrivit unui sondaj efectuat în acest an pe 19.000 de liceeni, aproape 20% dintre aceștia vapau zilnic sau de mai multe ori pe zi, majoritatea cu doze mari de nicotină. Asta în comparație cu 3% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani care fumau zilnic în 2018, sau 13% care fumau cu un deceniu mai devreme.

Planul a fost criticat de unele partide. Partidul Act a susținut că reducerea nicotinei din produse va afecta cel mai mult persoanele cu venituri mai mici, care vor trebui să cumpere mai multe țigări și să fumeze mai mult pentru a avea acces la aceeași doză. Verrall a declarat că nivelurile foarte scăzute cerute de legi au fost cercetate și s-a dovedit că ajută oamenii să renunțe la fumat.