• Experții au avertizat că o creștere devastatoare” a numărului de cazuri de coronavirus este pe cale să lovească Marea Britanie în această iarnă, agravată de lipsa de testare a noilor variante imuno-evazive.
  • Potrivit liderilor din domeniul sănătății, Marea Britanie este oarbă” în fața noilor variante de COVID imuno-evazive care s-au dezvoltat.
  • Potrivit ultimelor cifre, infecțiile cu SARS-Cov-2 în Marea Britanie au crescut cu 14% – cea mai mare creștere din vară încoace.

Experții au avertizat că o creștere devastatoare” a numărului de cazuri de COVID este pe cale să lovească Marea Britanie în această iarnă, agravată de lipsa de testare a noilor variante imuno-evazive.

Potrivit liderilor din domeniul sănătății, Marea Britanie este oarbă” în fața noilor variante de COVID imuno-evazive care s-au dezvoltat. Potrivit ultimelor cifre, infecțiile cu SARS-Cov-2 în Marea Britanie au crescut cu 14% – cea mai mare creștere din vară încoace.

Deși nu există dovezi clare ale începerii unui val COVID de toamnă, Oficiul Național de Statistică (ONS) a constatat că un total de 1,1 milioane de persoane din gospodăriile private au fost testate pozitiv pentru COVID, acoperind cele șapte zile până la 17 septembrie în Anglia și săptămâna până la 20 septembrie.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

În plus, odată cu raportarea unui nou simptom dominant, profesorul Tim Spector, cofondator al aplicației COVID ZOE, spune că persoanele care au acum simptomele anterioare exclud complet posibilitatea de a avea COVID.

Noul simptom este durerea în gât, în acest moment, COVID începe la două treimi dintre oameni cu o durere în gât. Febra și pierderea mirosului sunt foarte rare acum – așa că mulți bătrâni ar putea să nu creadă că au COVID. Ei ar spune că este o răceală și nu ar fi testați”.

El a continuat să îi avertizeze pe britanici că Marea Britanie se află deja la începutul următorului val de coronavirus, adăugând: Se pare că ne aflăm la începutul următorului val, iar de data aceasta a afectat persoanele în vârstă puțin mai devreme decât la ultimul val”.

Profesorul Spector a declarat că primele date au continuat să arate că noile subvariante ale Omicron au fost imuno-evazive și ar putea, în mod șocant, să ducă la probleme reale” în Marea Britanie în apropierea iernii – adăugând un haos suplimentar în NHS, deși acesta este deja în genunchi”.

Iar liderii din domeniul sănătății au avertizat că fiecare spital din Marea Britanie se află sub o presiune semnificativă, iar un nou val de COVID este o picătură foarte grea pe spinarea cămilei”, în condițiile în care spitalizările pentru COVID au crescut rapid – cu aproape 37% într-o săptămână, ajungând la 7.024 de spitalizări.

Profesorul Lawrence Young, un virusolog de la Universitatea din Warwick, a confirmat în mod alarmant această afirmație, spunând că două subvariante Omicron – BA.2.75.2, derivată din BA.2, și BQ1.1, derivată din BA.5 – au provocat îngrijorare în rândul cercetătorilor.

El a spus că primele date din descoperirile sale au arătat semne că subvariantele sunt capabile să scape sistemului imunitar. Profesorul Young a spus: Ceea ce este interesant la aceste variante este că, deși sunt ușor diferite în ceea ce privește modul în care au apărut, ele au adus aceleași modificări pentru a ocoli sistemul imunitar al organismului. Ceea ce descoperim este că virusul evoluează în jurul imunității care a fost construită prin vaccinuri și prin nenumăratele infecții pe care le-au avut oamenii.”

El a adăugat: Cea mai mare îngrijorare pe care o observăm este că, în primele date, aceste variante încep să provoace o ușoară creștere a infecțiilor. Într-un fel, acest lucru era de așteptat, dar demonstrează că, din păcate, nu suntem încă în afara oricărui pericol în ceea ce privește acest virus.”

Reducerea numărului de laboratoare de testare COVID este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, au spus profesorii. Având în vedere că laboratoarele importante din cadrul NHS s-au închis la începutul acestui an, în conformitate cu politica guvernamentală privind infecția, profesorul Young a avertizat că acest lucru înseamnă că Marea Britanie devine oarbă” în ceea ce privește comportamentul potențialelor noi variante.

El a spus că acest lucru este îngrijorător, adăugând: Ne-am luat cu adevărat ochii de pe minge cu testele COVID. Putem detecta variantele sau putem ști ce urmează să se întâmple doar prin secvențierea din testele PCR, iar acest lucru nu se întâmplă nici pe departe în măsura în care se întâmpla acum un an”.

Problema, a continuat el să spună, este că, în lipsa testelor gratuite și a presiunilor economice, oamenii au devenit destul de relaxați în ceea ce privește coronavirusul, spunând: Oamenii vor face diverse infecții în timpul iernii, dar nu vor ști ce sunt pentru că nu sunt disponibile teste gratuite – va fi o problemă. Un alt aspect este presiunea economică. Dacă oamenii se simt rău, este puțin probabil să își ia liber de la serviciu. Avem o furtună perfectă aici, într-adevăr, de supraveghere inadecvată, oameni care nu se prezintă pentru vaccinare și situația economică.”

Ambii profesori au îndemnat guvernul să lanseze mesaje mai puternice și mai proactive cu privire la răspândirea COVID, înainte de vremea rece de iarnă. De asemenea, profesorul Young a solicitat revenirea purtării măștilor în spațiile interioare slab ventilate și aglomerate pentru a reduce răspândirea tulpinilor imuno-evazive.

Spitalul St George’s din Londra i-a îndemnat pe cei care se află doar în situații grave să meargă la A&E, în timp ce spitalul Royal Liverpool a declarat că are un spațiu foarte limitat în departamentele de urgență.