• Un virus asemănător COVID, descoperit recent la liliecii din Rusia, se teme că poate infecta oamenii și că este rezistent la toate vaccinurile cunoscute.
  • O echipă de cercetători a descoperit că proteinele unui virus de liliac cunoscut sub numele de Khosta-2 pot migra în celulele umane.
  • Spre deosebire de infecțiile COVID cunoscute, acesta este rezistent la anticorpi și la serurile împotriva cărora populațiile sunt protejate în prezent.

Un virus asemănător COVID, descoperit recent la liliecii din Rusia, se teme că poate infecta oamenii și că este rezistent la toate vaccinurile cunoscute. O echipă de cercetători a descoperit că proteinele unui virus de liliac cunoscut sub numele de Khosta-2 pot migra în celulele umane.

Spre deosebire de infecțiile COVID cunoscute, acesta este rezistent la anticorpi și la serurile împotriva cărora populațiile sunt protejate în prezent.

Autorul studiului, Michael Letko, a cerut dezvoltarea unor vaccinuri universale care să ajute la protejarea împotriva altor virusuri periculoase care se găsesc în mediul sălbatic.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Letko, un virusolog de la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală a Universității de Stat din Washington, a declarat:  „Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2. Din punct de vedere genetic, aceste virusuri rusești ciudate semănau cu altele care fuseseră descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu semănau cu SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt ceva care să ne sperie prea tare. Dar când ne-am uitat mai atent la ele, am fost foarte surprinși să constatăm că puteau infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin din înțelegerea noastră cu privire la acești viruși, de unde provin și ce regiuni sunt îngrijorătoare.”

Oamenii de știință au găsit sute de sarbecovirusuri în ultimii ani, majoritatea fiind descoperite în Asia. Virusurile Khosta-1 și Khosta-2 au fost descoperite la liliecii din Rusia în 2020, iar testele inițiale au arătat că nu reprezintă o amenințare pentru oameni.

Echipa de la WSU a descoperit că Khosta-2 își poate folosi proteina spike pentru a infecta celulele prin atașarea la o proteină receptoare. Testele efectuate ulterior au arătat că Khosta-2 nu a fost neutralizată de vaccinurile actuale.

De asemenea, anticorpii de la persoanele infectate cu Omicron s-au dovedit a fi ineficienți. Letko a adăugat: „Când vezi că SARS-2 are această capacitate de a se răspândi de la oameni la animalele sălbatice și că există și alte virusuri precum Khosta-2 care așteaptă în acele animale cu aceste proprietăți pe care nu ne dorim să le aibă, se creează un scenariu în care continui să arunci zarurile până când acestea se combină pentru a crea un virus potențial mai riscant.”

„Chiar acum, există grupuri care încearcă să găsească un vaccin care să nu ne protejeze doar împotriva următoarei variante a SARS-2, ci să ne protejeze de fapt împotriva sarbecovirusurilor în general. Din nefericire, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru virusuri specifice despre care știm că infectează celulele umane sau pentru cele care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta. Dar aceasta este o listă care se schimbă mereu. Trebuie să extindem conceptul acestor vaccinuri pentru a proteja împotriva tuturor sarcovirușilor.”

La începutul acestui an, numărul persoanelor din Marea Britanie care au COVID-19 înregistrat pe certificatul de deces de la începutul pandemiei a ajuns la 200.000, potrivit Oficiului Național de Statistică.