• Helen Bender, 26 de ani, din Mobile, Alabama, diagnosticată cu cancer de piele în stadiul patru.
  • Agentul imobiliar a fost alertat pentru prima dată de cancer când a observat un nodul mare pe gât.
  • Un femeie din Florida, în vârstă de 26 de ani, spune că TikTok i-a salvat viața după ce utilizatorii au observat o aluniță canceroasă.

O agentă imobiliară din Alabama a mulțumit unui trend viral de frumusețe TikTok pentru că i-a salvat viața – după ce a dus la descoperirea unui cancer în stadiul patru. Helen Bender, din Mobile, urmase trendul „Gua Sha”, o tehnică veche de 2.000 de ani din China care presupune răzuirea pielii cu o unealtă plată până când apar mici puncte roșii. Dar, în timp ce făcea acest lucru în aprilie 2022, tânăra de 26 de ani a observat un nodul mare care se ascundea sub pielea ei chiar sub partea stângă a maxilarului.

Tomografiile efectuate la medic au arătat că era cel mai agresiv tip de cancer și că deja avea 20 de tumori în tot corpul. I s-au dat doar șase săptămâni de trăit. Dar, după ce a început imunoterapia, tumorile au început să se micșoreze – iar ea se află la opt luni de tratament, după doi ani. Povestea ei remarcabilă vine după ce o vedetă TikTok în vârstă de 25 de ani a creditat, de asemenea, platforma de socializare că i-a salvat viața după ce telespectatorii au tras un semnal de alarmă cu privire la o aluniță canceroasă pe spate.

Bender a declarat: „Utilizarea Gua Sha mi-a salvat viața. Începusem să îl folosesc pentru a încerca să îmi fac fața mai slabă când am observat această umflătură, nu eram sigură ce era. Mă îmbolnăvesc des cu răceli și alte chestii, așa că la început am crezut că este doar un ganglion limfatic umflat. Apoi am observat că am slăbit foarte mult. Îmi plăcea gândindu-mă „sunt atât de slabă”, fără să realizez că era cancer”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ea a adăugat: „Dacă nu aș fi folosit Gua Sha atât de devreme, probabil că… nu aș fi reușit… să mă duc să mă consulte. Aș fi putut muri”.

Videoclipurile cu Gua Sha au adunat sute de mii de vizualizări pe TikTok, după ce practica a fost evidențiată anul trecut de celebrități, inclusiv de supermodelul Elle Macpherson. Susținătorii masajului facial spun că acesta îmbunătățește circulația și poate ajuta la drenarea fluidelor, ceea ce, potrivit acestora, îmbunătățește ridurile și poate face ca fața utilizatorului să pară mai subțire. Medicii spun că ar putea fi util pentru reducerea umflăturilor și stimularea circulației în zonele în care este aplicat, ajutând la încurajarea creșterii celulelor.

Dar ei avertizează, de asemenea, că sparge vasele mici de sânge – numite capilare – de sub piele, ceea ce poate duce la apariția de vânătăi. Semnalul de alarmă a început să sune la scurt timp după ce doamna Bender a observat pentru prima dată nodulul în aprilie 2022, ceea ce a determinat-o să facă o vizită la medic. Anterior, fusese diagnosticată cu melanom cu cinci ani în urmă, dar alunița canceroasă de pe spate fusese îndepărtată și de atunci se afla în remisie, scrie Daily Mail.

Medicii îi spuseseră să se supună unui control în fiecare an, în cazul în care cancerul revenea, dar doamna Bender a spus că a ratat ultima programare cu câteva săptămâni. În aprilie și-a făcut programare la un dermatolog pentru o radiografie pulmonară. Avea programată o scanare de urmărire la începutul lunii mai, imediat după o excursie de zece zile cu familia în Italia. În timp ce se afla acolo, a observat o altă umflătură pe umăr, ceea ce i-a dat senzația că „ceva nu merge bine”.

A doua zi după călătorie, a mers la o scanare a întregului corp, dar a fost chemată înapoi la clinică de către medici la o oră după ce a plecat. Bender a declarat: „Făceam niște comisioane și mi-au spus să vin imediat, că este urgent. M-am dus singură și l-am sunat pe logodnicul meu să rămână lângă telefonul lui. Doctorul a intrat, s-a așezat și a spus: „Acesta este un cancer în stadiul patru”. Îmi amintesc că aveam o privire pierdută, era atât de neclar. Erau în jur de 20 de noduli, se răspândise în tot corpul meu în mai multe zone. De fapt, în dosarul meu scrie că este posibil să fie în stadiul cinci”.

Ea a adăugat: „L-am întrebat pe doctorul meu cât timp crede că mai am de trăit, iar el mi-a spus că cineva a venit la el într-un stadiu similar și a murit în șase săptămâni”.

Melanomul în stadiul patru este cel mai agresiv tip de melanom și indică faptul că s-a răspândit deja în alte părți ale corpului. Tomografiile au indicat că, pe lângă nodul de pe gât, avea tumori în plămâni, intestine și coapsa stângă, printre alte zone. Ea a declarat: „Logodnicul meu a venit să mă întâlnească la cabinetul medicului, amândoi plângeam. Nu i-am putut spune tatălui meu, este atât de greu să dai astfel de vești membrilor familiei. Așa că doctorul i-a spus tatălui meu, iar tatăl meu le-a spus mamei și surorii mele. Ei doar m-au îmbrățișat și mi-au spus că vom trece peste asta. A fost foarte greu să le văd, mai ales pe sora mea”.

La începutul lunii iunie, medicii au început un tratament de doi ani de imunoterapie la Mitchell Cancer Institute din Mobile, Alabama. Inițial, medicamentul a făcut ca tumorile să se umfle atât de mult încât străinii de pe stradă au oprit-o și i-au spus că se vor ruga pentru ea. Opt luni mai târziu, umflăturile au dispărut, iar tumorile nu mai sunt dureroase. Doamna Bender spune că acum se simte, de asemenea, pozitivă în ceea ce privește viitorul și că tratamentul pare să funcționeze.

Ea a declarat: „Știam că imunoterapia era singura opțiune. Există o șansă de 50/50 dacă funcționează sau nu, iar dacă nu funcționează, atunci este practic o condamnare la moarte. Medicamentul a mărit și mai mult tumorile, deoarece acestea se umflă înainte de a se vindeca, așa că au devenit nebunește de mari. A fost destul de dureros. La nivelul maxilarului meu, nodul apăsa pe un nerv și devenea dificil să înghit. Am avut o tumoare foarte mare în coapsa stângă, cam de mărimea pumnului meu, a crescut atât de mult încât mă dureau foarte tare mușchii. Nu am putut merge la toaletă atât de mult timp, deoarece unele erau în intestinele mele [și] îmi provocau probleme interne. Era greu să mă văd în oglindă, deoarece nodul de pe maxilar îmi amintea că aș putea muri, era greu de uitat. Oamenii mă opreau chiar și la magazinul alimentar și se rugau pentru mine. Încă mai am o mulțime de tumori, dar probabil că nu ai avea nicio idee dacă te-ai uita la mine. Fac tratamentul de aproximativ șapte luni și până acum funcționează.”