• După o operație de îndepărtare a amigdalelor, o femeie asiatică australiană s-a trezit că vorbește cu accent irlandez și a prezentat experiența sa pe TikTok
  • În întreaga lume există aproximativ 100 de cazuri de sindrom al accentului străin, acesta fiind mai frecvent la femei decât la bărbați
  • Această boală neurologică rară se manifestă prin faptul că persoana în cauză începe dintr-o dată să folosească un ton diferit, o intonaţie şi o pronunţie de străin

La câteva zile după ce a fost supusă unei anestezii generale pentru amigdalectomie, o femeie asiatică australiană s-a trezit că vorbește cu accent irlandez și a prezentat experiența sa pe TikTok, scrie The Irish Times.

Medicul stomatolog Angie Yen, în vârstă de 27 de ani, din Brisbane, a decis să posteze în mod regulat videoclipuri cu noul ei accent după ce unii au spus că ar fi vorba de o farsă. După operație medicii au trimis-o acasă și i-au dat de înțeles că corzile ei vocale se vor vindeca în timp.

Explicând pe TikTok ce s-a întâmplat, Angie Yen a spus că vocea ei sună acum ca și cum ar fi din Irlanda.

Recomandări

CE REFORME VOR PARTIDELE
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

„Cu o zi înainte m-am trezit cu accent irlandez și am crezut că mă voi trezi din acest vis ciudat. Dar nu, accentul meu australian a dispărut”.

Yen, care făcuse operația cu aproximativ o săptămână înainte să i se schimbe accentul, spune că ulterior medicii i-au spus că are sindromul accentului străin.

Raportat pentru prima dată în 1907, de un neurolog francez, Pierre Marie, sindromul accentului străin (FAS) este o afecţiune neurologică foarte rară, care apare de obicei după un accident vascular cerebral, dar se poate dezvolta și de la traumatisme craniene, migrene, convulsii sau intervenții chirurgicale la nivelul gurii sau al feței.

Sindromul se manifestă prin faptul că persoana începe dintr-o dată să folosească un ton diferit, o intonaţie şi o pronunţie de străin.

În întreaga lume au fost raportate aproximativ 100 de cazuri de sindrom al accentului străin și s-a constatat că este mai frecvent la femei decât la bărbați.

Yen și-a documentat zilnic experiența pentru a arăta cum accentul ei australian continuă să se estompeze și cel irlandez devine din ce în ce mai pregnant.

A doua zi, ea a spus: „M-am trezit în dimineața aceasta și vorbeam cu accentul meu australian. Am sunat atunci o prietenă, ca să mă asigur că mi-a revenit accentul australian. Dar în timpul apelului telefonic, în decurs de cinci până la 10 minute, [prietena mea] a putut vedea cum accentul meu s-a alterat din nou, devenind înapoi irlandez”.

Situația aceasta a umplut-o de uimire, dar și de teamă. „Nu știu ce să fac, este ceva foarte diferit. Nici măcar nu încerc să fac ceva, sunt complet speriată”.

În al treilea videoclip, Yen spune: „Nu am fost niciodată în Irlanda. Am crescut în Australia. Accentul meu australian a dispărut”.

Pagina sa de TikTok a fost inundată de comentarii despre noul ei accent, în unele fiind acuzată că se preface. Dar Yen explică într-un alt videoclip că a decis să-și facă publică povestea pentru a „crește gradul de conștientizare referitor la existența sindromului accentului străin”.

„Din păcate, nu este fals. Mi-aș putea cheltui banii pentru o vacanță foarte frumoasă și nu pentru facturi medicale”, a răspuns ea.

Sindromul bizar nu este, propriu-zis, un accent străin, ci o formă deteriorată a accentului nativ al persoanei

Experții spun că tiparele de vorbire care fac parte din această tulburare de vorbire extrem de rară nu reprezintă un real accent străin, ci sunt o formă deteriorată a accentului nativ al persoanei. Chiar și Yen recunoaște că ceea ce pare a fi accentul ei irlandez sau chiar un accent din nordul Irlandei, pare să cedeze și să revină succesiv, dar, în mod evident, este diferit de modul în care vorbea înainte de a-i fi scoase amigdalele. Acum poate chiar să cânte note mai înalte decât înainte de operație.

Cercetătorii au descoperit că afecțiunea poate avea origini neurologice sau psihologice. Această distincție este importantă pentru ca clinicienii să poată stabili cea mai potrivită formă de logopedie pe care să o urmeze persoana în cauză. În timp, unele persoane afectate de acest sindrom pot constata că modul lor de vorbire revine la normal.

Yen a declarat că, la sfatul unui medic ORL-ist, intenționează să facă un RMN și analize de sânge și să consulte un neurolog pentru a verifica dacă nu există cumva motive neurologice structurale pentru apariția noului său accent.