- De la apariția variantei COVID Omicron la sfârșitul anului 2021, aceasta a evoluat rapid în mai multe subvariante.
- Una dintre subvariante, BF.7, a fost identificată recent ca fiind principala variantă care se răspândește în Beijing și contribuie la o creștere mai amplă a infecțiilor COVID în China.
- Rapoartele din China indică faptul că BF.7 are cea mai mare capacitate de infectare dintre subvariantele Omicron din această țară, fiind mai rapid de transmis decât alte variante.
De la apariția variantei COVID Omicron la sfârșitul anului 2021, aceasta a evoluat rapid în mai multe subvariante. Una dintre subvariante, BF.7, a fost identificată recent ca fiind principala variantă care se răspândește în Beijing și contribuie la o creștere mai amplă a infecțiilor COVID în China.
Dar ce este această nouă variantă și ar trebui să fim îngrijorați? Deși rapoartele din China despre caracteristicile acestei variante sunt îngrijorătoare, aceasta nu pare să se răspândească prea mult în alte părți ale lumii. Iată ce știm: BF.7, prescurtare de la BA.5.2.1.7, este o sub-liniatură a variantei Omicron BA.5.
Rapoartele din China indică faptul că BF.7 are cea mai mare capacitate de infectare dintre subvariantele Omicron din această țară, fiind mai rapid de transmis decât alte variante, având o perioadă de incubație mai scurtă și o capacitate mai mare de a infecta persoanele care au avut o infecție anterioară cu COVID, au fost vaccinate sau ambele. Pentru a pune acest lucru în context, se crede că BF.7 are un R0, sau număr de reproducere de bază, de 10 la 18,6. Acest lucru înseamnă că o persoană infectată va transmite virusul la o medie de 10 până la 18,6 alte persoane. Cercetările au arătat că Omicronul are un R0 mediu de 5,08.
Rata ridicată de transmitere de BF,7, luată împreună cu riscul de răspândire ascunsă din cauza numeroșilor purtători asimptomatici, se înțelege că provoacă dificultăți semnificative în controlul epidemiei din China.
Simptomele unei infecții cu BF.7 sunt similare cu cele asociate cu alte subvariante Omicron, în principal simptome respiratorii superioare. Pacienții pot avea febră, tuse, dureri de gât, curgere a nasului și oboseală, printre alte simptome. O minoritate de persoane pot prezenta, de asemenea, simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree. BF.7 poate provoca boli mai grave la persoanele cu un sistem imunitar mai slab.
Pe măsură ce Omicronul a evoluat, am asistat la apariția unor noi subvariante mai capabile să scape de imunitatea de la vaccinare sau de la o infecție anterioară. BF.7 nu este diferit.
BF.7 poartă o mutație specifică, R346T, în proteina spike a SARS-CoV-2 (o proteină de la suprafața virusului care îi permite acestuia să se atașeze și să ne infecteze celulele). Această mutație, care se regăsește și în varianta „părinte” BF.7 BA.5, a fost asociată cu creșterea capacității virusului de a scăpa de anticorpii neutralizanți generați de vaccinuri sau de o infecție anterioară. Un studiu recent a examinat neutralizarea BF.7 în serurile (o componentă a sângelui care ar trebui să conțină anticorpi) de la personalul medical triplu vaccinat, precum și de la pacienții infectați în timpul valurilor Omicron BA.1 și BA.5 ale pandemiei. BF.7 a fost rezistent la neutralizare, în parte datorită mutației R346T.
BF.7 a fost detectat în alte câteva țări din întreaga lume, inclusiv în India, SUA, Marea Britanie și mai multe țări europene, precum Belgia, Germania, Franța și Danemarca. În ciuda caracteristicilor imuno-evazive ale BF.7 și a semnelor îngrijorătoare cu privire la creșterea sa în China, varianta pare să rămână destul de stabilă în alte părți. De exemplu, în SUA, s-a estimat că aceasta reprezenta 5,7% din infecții până la 10 decembrie, în scădere de la 6,6% în săptămâna precedentă.
În timp ce Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit a identificat BF.7 ca fiind una dintre cele mai îngrijorătoare variante, atât în ceea ce privește datele de creștere, cât și cele de neutralizare, într-o informare tehnică publicată în octombrie (reprezenta peste 7% din cazuri la acel moment), cea mai recentă informare spune că BF.7 a fost dezescaladată din cauza incidenței reduse și a ratelor scăzute de creștere în Regatul Unit, scrie Live Science.
Nu știm exact de ce situația pare diferită în China. R0 ridicat al BF.7 s-ar putea datora în parte unui nivel scăzut de imunitate în populația chineză, ca urmare a unor infecții anterioare și, posibil, și a vaccinării. Ar trebui, desigur, să fim precauți cu privire la datele din China, deoarece acestea se bazează pe rapoarte, nu pe dovezi evaluate de către colegi încă.
De la apariția SARS-CoV-2 în urmă cu trei ani, virusul a continuat să evolueze, dobândind mutații genetice mai rapid decât se aștepta. Apariția BF.7 și a altor noi variante este îngrijorătoare. Dar vaccinarea este în continuare cea mai bună armă pe care o avem pentru a lupta împotriva COVID. Iar aprobarea recentă de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a rapelurilor bivalente, care vizează Omicronul alături de tulpina originală a SARS-CoV-2, este foarte promițătoare.