• O simplă tehnică de respirație poate scădea stresul, tensiunea arterială și menține inima sănătoasă. Stresul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru o serie de consecințe grave asupra sănătății.
  • Dar o metodă simplă, aplicată acasă și care durează câteva secunde, se spune că ajută la scăderea semnificativă a nivelului de stres.
  • În plus, se spune că ajută la îmbunătățirea memoriei, scade tensiunea arterială și stimulează sănătatea inimii.

Se spune că respirația cu nări alternative, cunoscută în limba sanscrită și sub numele de Nadī Shodhana, ajută la curățarea canalelor energetice și aduce echilibru interior. Nadī se referă la energia care circulă în tot corpul, în timp ce Shodhana se referă la purificare sau curățare.

Beneficiile acestei practici includ sentimente de bunăstare, îmbunătățirea memoriei, ameliorarea stresului și o creștere a relaxării fizice.

„O faci izolând fiecare nară, inspirând doar printr-o singură nară la un moment dat și apoi expirând prin cealaltă”, spune Dr. Melissa Young, specialist în medicină integrativă. Ea a adăugat: „Ca toate tehnicile de respirație, respirația prin nări alternative este foarte liniștitoare.”

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

„Dar s-ar putea, de asemenea, să descoperi că va conduce la o concentrare mai clară, mai luminoasă și la niveluri mai ridicate de energie.”

Scade tensiunea arterială ajută la sănătatea inimii și reduce nivelul de stres

Într-un studiu publicat în National Library of Medicine, a fost investigat efectul exercițiilor modificate de respirație lentă asupra stresului.

Cercetarea a implicat aproximativ o sută de bărbați voluntari sănătoși, care au fost repartizați aleatoriu într-un grup de control sau într-un grup de respirație lentă. Grupul de respirație lentă s-a antrenat timp de 30 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni.

Cercetătorii au observat o îmbunătățire a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale sistolice și o scădere a nivelului de stres perceput. „Douăsprezece săptămâni de exerciții de respirație lentă modificată au redus stresul perceput și au îmbunătățit parametrii cardiovasculari”, notează studiul.

Acesta a concluzionat: „Rezultatele de mai sus indică faptul că exercițiul nostru de respirație lentă modificată este eficient în reducerea stresului și îmbunătățirea parametrilor cardiovasculari”.

Cum se face acest lucru?

Dr. Young oferă un ghid pas cu pas care include:

Pentru a începe, expiră pe gură, făcând un sunet ” șuierător”. Du mâna dreaptă la nas, cu degetul arătător deasupra nării stângi și degetul mare deasupra nării drepte. Folosește degetul mare pentru a bloca nara dreaptă. Inspiră prin nara stângă. Folosește degetul arătător pentru a bloca nara stângă. În acest moment, ambele nări trebuie ținute închise.

Cu ambele nări blocate, ține-ți respirația timp de o clipă sau două. Pune degetul mare pentru a debloca nara dreaptă și expiră. Fă o pauză în partea de jos a expirației. Apoi, menținând nara stângă închisă, inspiră prin nara dreaptă.

Folosește degetul mare pentru a bloca nara dreaptă. Cu ambele nări ținute închise, ține din nou respirația timp de o bătaie sau două. Eliberează degetul arătător pentru a debloca nara stângă și expiră.