- O genă anti-îmbătrânire poate da vârsta inimii înapoi cu aproximativ 10 ani.
- Cercetătorii au demonstrat că această genă mutantă sănătoasă poate proteja celulele cardiace la pacienții cu insuficiență cardiacă, eliminând astfel necesitatea unui transplant de inimă.
- Profesorul Madeddu explică faptul că funcția inimii devine amenințată pe măsură ce îmbătrânim.
Unii oameni sunt norocoși. Ei au o genă anti-îmbătrânire care le poate da vârsta inimii înapoi cu aproximativ 10 ani. Da, surprinzător. Această genă magică a fost descoperită la centenari, persoane care trăiesc 100 de ani sau mai mult, de către cercetătorii de la Universitatea Bristol.
Purtători ai acestei gene mutante au fost găsiți în „zonele albastre” ale planetei – unde locuiesc unii dintre cei mai bătrâni bărbați și femei din lume. Cercetătorii de la Bristol cred că îi protejează împotriva bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi insuficiența cardiacă, și le ajută să își păstreze inimile tinere. Într-un demers interesant, cercetătorii au demonstrat că această genă mutantă sănătoasă poate proteja celulele cardiace la pacienții cu insuficiență cardiacă, eliminând astfel necesitatea unui transplant de inimă.
Echipa de la Bristol, condusă de profesorul Paolo Madeddu, a descoperit că o singură doză de genă a oprit îmbătrânirea inimii la șoarecii de vârstă mijlocie. Și asta nu este tot. Administrată la șoarecii vârstnici (ale căror inimi prezintă aceleași modificări ca și cele ale pacienților vârstnici), gena a întârziat vârsta ceasului biologic al inimii cu echivalentul uman de peste 10 ani. Profesorul Madeddu explică faptul că funcția inimii devine amenințată pe măsură ce îmbătrânim. Fumatul, alcoolul și sedentarismul accelerează ceasul îmbătrânirii, în timp ce mâncatul sănătos și exercițiile fizice zilnice îl încetinesc.
În Italia, studiul de trei ani a fost realizat pe celule cardiace umane în eprubetă de către profesorul Annibale Puca. Acesta a administrat gena în celule cardiace de la pacienți vârstnici cu probleme cardiace grave și a comparat funcția acestora cu cea a persoanelor sănătoase.
Monica Cattaneo, cercetător al MultiMedica Group din Milano, Italia, și primul autor al lucrării, a descoperit că adăugarea genei longevității (sau a proteinei genei) în eprubeta de celule cardiace îmbătrânite a întinerit celulele cardiace ale pacienților vârstnici cu insuficiență cardiacă. O viziune interesantă a viitorului este că gena găsită la centenari ar putea fi transferată la persoanele fără rude pentru a le proteja inima.
Profesorul Madeddu a adăugat: „Descoperirile noastre confirmă că gena mutantă sănătoasă poate inversa declinul performanței cardiace la persoanele în vârstă. Acum suntem interesați să determinăm dacă administrarea proteinei în locul genei poate funcționa și ea. Terapia genică este utilizată pe scară largă pentru a trata bolile cauzate de genele rele. Cu toate acestea, un tratament bazat pe o proteină este mai sigur și mai viabil decât terapia genică.”
Profesorul Puca, șeful laboratorului de la IRCCS MultiMedica și profesor la Universitatea din Salerno, a adăugat: „Avem o nouă confirmare a potențialului terapeutic al genei/proteinei. Sperăm să-i testăm în curând eficiența în cadrul unor studii clinice pe pacienți cu insuficiență cardiacă.”