• Cercetătorii coreeni au studiat efectele consumului de cafea
  • Cafeaua te ajută să trăiești mai mult, spun oamenii de știință

Cafeaua de dimineață îți va plăcea și mai mult odată ce afli ce au descoperit cercetătorii coreeni.

Cine bea cafea zilnic are șanse să trăiască mai mult și e mai ferit de bolile de inimă. Atenție însă la cantitate – opriți-vă la trei cești pe zi (n.r. 1 ceașcă – 150 ml).

Oamenii de știință au avut în analiză aproape 111.000 de persoane, cu vârsta de peste 40 de ani, timp de nouă ani. Rezultatele – un consum de trei, până la cel mult cinci cești de cafea pe zi, scade riscul de mortalitate prematură, cu până la 15% comparativ cu cei care nu beau cafea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Într-adevăr, lungeşte perioada de viaţă, dar perioada mea de viaţă din timpul unei zile, pentru că altfel nu ştiu cum aş rezista dacă nu aş bea cel puţin o cafea de dimineaţă. Uneori, beau și după ce ies de la muncă”, povestește Daniel, un consumator de cafea.

„Ca regulă generală, dimineaţa (n.r. beau cafea), dar nu exclud și seara. Sunt printre cei care pot să doarmă liniştiţi după ce beau cafea”, explică Sânziana.

„Cafeaua în cantităţi mici are rol de protecţie la nivelul endoterului vascular, deci este un factor de protecţie pentru a preveni bolile de inimă. Şi sunt foarte multe ghiduri, în prezent, care recomandă consumul a unor cantităţi mici de cafea în prevenţia bolilor cardiovasculare. Sigur că trebuie să excludem mai întâi orice alte boli care pot să aibă interferenţe cu consumul de cafea. Mă gândesc aici la anumite boli ale tiroidei, anumite tulburări de ritm, tulburări digestive. Deci trebuie să întrebăm medicul”, sugerează dr. Florin Mitu, medic cardiolog.