• Potrivit studiului, persoanele care au ajuns să dezvolte Alzheimer au avut mai multe șanse decât adulții sănătoși să fi suferit o căzătură în ultimele 12 luni.
  • Cercetătorii au analizat datele din baza de date UK Biobank și au identificat rezolvarea problemelor.
  • Acesta este un pas spre posibilitatea de a putea depista persoanele care prezintă cel mai mare risc.

Un nou studiu a descoperit că ar putea fi posibilă depistarea semnelor de demență cu până la nouă ani înainte de diagnosticare.

Rezultatele, publicate în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association arată că viitorii pacienți cu risc ar putea fi examinați pentru a identifica persoanele care ar putea beneficia de intervenții timpurii pentru a reduce riscul de a dezvolta boli legate de demență. De asemenea, ar putea ajuta la selectarea celor care sunt potriviți pentru studii clinice pentru noi tratamente.

Când ne-am uitat înapoi la istoricul pacienților, a devenit clar că aceștia prezentau o oarecare deteriorare cognitivă cu mai mulți ani înainte ca simptomele lor să devină suficient de evidente pentru a determina un diagnostic”, a declarat autorul studiului, Nol Swaddiwudhipong, medic debutant la Universitatea din Cambridge.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Deficiențele erau adesea subtile, dar vizau mai multe aspecte ale cogniției. Acesta este un pas spre posibilitatea de a putea depista persoanele care prezintă cel mai mare risc – de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sau cele care au tensiune arterială ridicată sau nu fac suficient exercițiu fizic – și de a interveni într-un stadiu mai timpuriu pentru a le ajuta să își reducă riscul.” Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele din baza de date UK Biobank și au identificat rezolvarea problemelor și reamintirea numerelor ca fiind două dintre semnele timpurii pentru care pacienții ar putea dezvolta demență.

Autorul principal, Dr. Tim Rittman, de asemenea de la Universitatea din Cambridge, a declarat: Nu este o problemă. Oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați în mod nejustificat dacă, de exemplu, nu sunt buni la reamintirea numerelor. Chiar și unele persoane sănătoase vor obține în mod natural scoruri mai bune sau mai slabe decât colegii lor. Dar am încuraja pe oricine care are îngrijorări sau observă că memoria se înrăutățește să vorbească cu medicul de familie.”

Ce au analizat cercetătorii?

Persoanele din datele Biobank din Marea Britanie care au ajuns să dezvolte Alzheimer au obținut scoruri mai slabe în comparație cu persoanele sănătoase atunci când a fost vorba de sarcini de rezolvare a problemelor, de timpii de reacție, de reținerea listelor de numere, de memoria prospectivă (capacitatea noastră de a ne aminti să facem ceva mai târziu) și de potrivirea perechilor.

Cercetătorii au constatat că acest lucru s-a întâmplat și în cazul persoanelor care au dezvoltat o formă mai rară de demență cunoscută sub numele de demență frontotemporală. Potrivit studiului, persoanele care au ajuns să dezvolte Alzheimer au avut mai multe șanse decât adulții sănătoși să fi suferit o căzătură în ultimele 12 luni.

David Thomas, șeful departamentului de politici la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Este din ce în ce mai clar că cea mai bună șansă de a influența evoluția bolilor care cauzează demența constă în intervenția în cele mai timpurii stadii ale acestora.

Serviciile de sănătate nu oferă în mod obișnuit testele necesare pentru a detecta schimbările în funcțiile creierului care se produc înainte ca simptomele să fie vizibile, precum cele la care face aluzie acest studiu. De fapt, NHS nu este în prezent în măsură să garanteze un diagnostic precoce și precis pentru persoanele care trăiesc cu demență – mai mult de o treime dintre persoanele de peste 65 de ani care trăiesc cu demență nu sunt diagnosticate.

El a adăugat: Acum este mai important ca niciodată ca serviciile NHS să reflecte înțelegerea tot mai mare a importanței pe care o avem în ceea ce privește depistarea și diagnosticarea precoce.