- Coronavirusul cauzează oboseală cronică chiar și la zece săptămâni de la vindecare.
- Un studiu irlandez arată că 52% dintre persoanele infectate cu COVID-19 suferă de oboseală cronică.
- Pierre Philip, directorul clinicii de somn din Bordeaux: „COVID nu este o infecție inofensivă. Este o infecție care poate dura în timp”.
Oboseala cronică provocată de coronavirus este o problemă de sănătate publică, relatează LCI.
Mulți tineri, inițial neafectați serios de COVID-19, au acuzat simptome de oboseală cronică după ce au fost infectați cu coronavirus.
Chiar dacă bolnavii se vindecă, coronavirusul lasă urme care pot dura, inclusiv la pacienții tineri.
Doi tineri descriu cum se simt după o jumătate de oră de sport: „Mai multă oboseală și slăbiciune. Ai un sentiment de greutate și ai impresia că ești puțin amețit”.
Coronavirusul lasă urme pe termen lung
Inițial, simptomele celor doi tineri au durat o săptămână și nu erau grave. Aveau febră, unul dintre ei și-a pierdut gustul, iar celălalt mirosul.
„Acum ne confruntăm cu perioade lungi de oboseală. Chiar și după somn suntem obosiți. De fapt, suntem obosiți constant și asta duce la dureri de cap”, au explicat tinerii.
Aceste urme lăsate de coronavirus le îngreunează viața de zi cu zi, pe termen lung.
„Mi-am infectat părinții. De atunci, nu mai mănânc la masă cu ei prea des. Nu îi mai sărut… Și ei simt această oboseală. Mama trăiește cu frica să nu ia virusul din nou”, spune unul dintre tineri.
Studiu: 52% dintre persoanele infectate cu COVID-19 suferă de oboseală cronică
Însă, cei doi tineri nu sunt cazuri izolate. Un studiu irlandez a stabilit recent că 52% dintre persoanele infectate cu COVID-19 suferă de oboseală cronică până la zece săptămâni după vindecare. Studiul a fost realizat pe 128 de pacienți.
Clinicile de somn, precum cea a Spitalului Universitar din Bordeaux au constatat că există un nou tip de pacienți: tinerii cu stare bună de sănătate, dar cu oboseală cronică.
Pierre Philip, directorul clinicii de somn de la Spitalului Universitar din Bordeaux, spune că nu este nevoie de medicamente pentru a combate aceste simptome: „Prin igiena somnului, activitatea sportivă și, într-o măsură mai mică, prin dietă, de fapt, readucem contorul de inflamație la zero și recuperăm energia pe care am pierdut-o”.
De ce provoacă COVID-19 oboseală cronică
Virusul eliberează o „furtună” de citokine în organism. Citokinele circulă în sânge. Profesorul spune că unele pot fi produse și în creier. De aici pornește tulburarea organismului și cauza oboselii cronice.
„COVID nu este o infecție inofensivă. Este o infecție care poate dura în timp”, spune medicul Pierre Philip.
Citokinele sunt substanțe produse de sistemul imunitar, care intervin și în mecanismele inflamației și în procesul de apărare împotriva agenților infecțioși.