- Radu Țincu: ,,Imunizarea colectivă prin îmbolnăvire nu este o soluție pentru că înseamnă o îmbolnăvire într-o perioadă scurtă de timp a unei mari populații. Acest lucru va genera un număr de bolnavi care va depăși capacitatea oricărui sistem de sănătate publică de a-i prelua.”
- Radu Țincu: ,,Până la acest moment în 2021, nici o boală infecto-contagioasă a fost controlată sau eradicată altfel decât prin vaccinare”
- Radu Țincu: ,,Nu trebuia să vină o pandemie ca să știm că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos!”
Într-o lume în care pandemia ne testează minut de minut rezistența, între restricții și vaccinare, oamenii așteaptă, cu fiecare zi mai mult, să își recupereze viața. Dacă îl credem pe premierul Florin Cîțu, începutul lui iunie reprezintă revenirea la mult așteptata normalitate.
Advertisment
Haideți să vedem dacă dr. Radu Țincu este la fel de optimist ca premierul. Vorbim despre luminița de la capătul vaccinării, dar și despre valul trei al pandemiei.
Câți dintre cei care ajung la ATI sunt salvați? Cât ține imunizarea după vaccinare, dar și cât ne protejează în a transmite și a ne reinfecta? Este numărul copiilor cu Covid 19 tot mai mare în valul trei?
Recomandări
Radu Țincu îl contrazice pe premierul Florin Cîțu
,,Este greu de spus dacă acest 1 iunie va fi cel care va crea această relaxare pe care cu toții o așteptăm. Ca să putem să scăpăm de pandemie este nevoie de o imunizare colectivă. Fără a avea o imunizare care să cuprindă 65- 70 % din populația comunității, nu o să se poată întâmpla această realaxare. Nu cred că o să reușim să ajungem la 70% în iunie”
Radu Țincu: ,,Nu trebuia să vină o pandemie ca să știm că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos!”
,,În Europa, mortalitatea la acești pacienți gravi bolnavi de Covid-19 este între 50 și 70%. Este o mortalitate ridicată, pentru că boala a fost necunoscută inițial. Nici acum nu avem un tratament extrem de eficient împotriva ei pe de o parte, iar pe de altă parte acești bolnavi care ajung în terapie intensivă sunt oameni care au alte boli, boli cronice, care îi fac mult mai vulnerabili la a dezvolta o formă severă de boală.
Mortalitatea depinde însă și de particularitățile sistemului de sănătate publică. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Am auzit foarte mult că, în România, mortalitatea este la limita de sus și în Franța și Germania la limita de jos. Nu era o noutate! Nu trebuia să vină o pandemie ca să știm că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos, comparativ cu sistemele din Vestul Europei. În momentul în care ai subfinanțat 30 de ani sistemul de sănătate, în momentul în care numeri pe degetele de la o mână spitalele construite după Revoluție și în momentul în care accepți să lucrezi cu deficit de personal, asumându-ți că nu ai suficienți doctori și asistenți în terapie intensivă, este evident că și rezultatele sunt pe măsura acestei infrastructuri pe care o deții ”
Radu Țincu, despre lecțiile pandemiei: ,,Oricând ne putem lovi de altă catastrofă care să ne pună în dificultate”
,,Apropo de ce trebuie să facem după ce trece această pandemie, trebuie să învățăm lecțiile ei, pentru că, oricând ne putem lovi de altă catastrofă care să ne pună în dificultate. Școlile trebuie să aibă transport școlar, copiii trebuie să circule în condiții optime. Și mai este un lucru pe care școlile românești nu îl au în afară de câteva zone, mai ales cele din zonele orașelor mari, nu avem medicină școlară. Copiii nu pot fi triați epidemiologic în momentul în care vin la școală”
Radu Țincu: ,,Și mai este un lucru care s-a concluzionat peste tot în lume în această pandemie. Cu cât o țară are sisteme fragile, cu atât restricțiile trebuie să fie mai dure pentru că trebuie să completeze deficiențele din sistem.”
Radu Țincu: ,,Copiii întotdeauna trebuie priviți ca un vector de transport al virusului”
,,Sunt astăzi (n.r. – luni, 5 aprilie 2021) cred că peste 16 copii în terapie intensivă în România. Este pentru prima dată când avem un procent atât de mare în România de copii aflați în secțiile de terapie intensivă. Însă, ei nu au dezvoltat forme severe, sunt doar forme simptomatice care necesită oxigen. Însă, copiii întotdeauna trebuie priviți ca un vector de transport al virusului. Copiii nu fac boala sau o fac asimptomatică, dar transmit celor de acasă virusul. Din nou, revenind la particularitățile României – pentru că măsurile din vestul Europei nu pot fi traduse în totalitate în țara noastră – mulți din tineri locuiesc cu părinți și bunici și atunci vulnerabilitatea de a-i îmbolnăvi pe aceștia crește”
Radu Țincu: ,,Este foarte clar, la acest moment, asimptomaticii transmit boala!”
,,Nu există niciun fel de dubiu cu privire la încărcătura virală pe care aceaștia o au. Chiar dacă nu au simptomatologie, virusul se multiplică și este eliminat”
Radu Țincu: ,,Și mai este un lucru care poate schimba vaccinarea. Dacă apar variante virale care nu mai seamănă cu cele pentru care au fost create vaccinurile, atunci va trebui să se facă un rapel care să fie adaptat la aceste variante.”
Radu Țincu:,,Ar ajuta să vaccinăm să vaccinăm cât mai mult într-un timp cât mai scurt, doar că nu avem atâtea doze disponibile. Aici, este problema! Oricât de mult am vrea să creștem viteza de vaccinnare, nu sunt suficiente doze.”
Radu Țincu: ,,Nu sunt un suținător al închiderii tuturor magazinelor la ora șase seara”
,,Autoritățile au luat această regulă din anumite țări, dar au uitat să precizeze faptul că acolo magazinele au fost împărțite în esențiale și non-esențiale. Doar cele non- esențiale au fost închise mai devreme. Nu ai nevoie să îți cumperi mobilă sâmbătă seara la ora 20.00, dar ca să-ți cumperi pâine sau apă, ai nevoie. Țările care au făcut astfel de restricții, au lăsat magazinele esențiale deschise o perioadă lungă de timp. Pe de altă parte, nu s-a făcut nimic, din păcate, cu unul dintre cele mai vulnerabile locuri, este vorba de transportul în comun. Transportul în comun a rămas la fel, adică supraaglomerat la orele de vârf. Nu s-a reușit decalarea programului de lucru și nu s-a reușit niciun control al accesului în aceste mijloace de transport în comun”
Radu Țincu: ,,Valul patru va apărea dacă nu avem imunizare colectivă!”
,,S-a discutat mult despre valurile acestei pandemii… Dar să știți, dacă ne uitam în toată istoria omenirii,1918, gripa spaniolă a avut mai multe valuri. Valurile vin din îmbolnaviri extrem de accelerate. Le stabilim foarte simplu dupa viteza de îmbolnăvire a populației. Când avem astfel de vârfuri în care avem o creștere exponențială a numărului de cazuri, cu o dublare a lor la o perioadă foarte scurtă de timp, acesta înseamnă un val.
Valul patru sperăm să nu mai apară, pentru că ne așteptăm să ne prindă imunizați. Valul patru va apărea dacă nu avem imunizare colectivă – deci dacă nu vom ajunge la 60-70% din populație imunizată până în toamnă- probabil că ne vom mai lovi de un al patrulea val. Valurile sunt periculoase pentru că ele creează o presiune pe sistemul de sănătate publică.”
Radu Țincu: ,,Cu cât sunt mai mulți pacienți Covid, cu atât, proporțional, cei care nu au Covid nu o să mai aibă loc în spitale. Este simplu, e matematic!”
Radu Țincu: ,,Avem, față de numărul de pacienți diagnosticați zilnic, un număr de 5-6 ori mai mare în realitate”
,,Sunt astfel de predicții, sunt modele matematice care stau la baza predicțiilor. Avem, față de numărul de pacienți diagnosticați zilnic, un număr de 5-6 ori mai mare în realitate. Și acest lucru este un exemplu foarte bun și va dau exemplu ca să vedeți că lucrurile așa au stat.
În perioada când aveam doua mii de cazuri pe zi, ceea ce reprezenta foarte puțin, era minimul pe care-l atinsesem, în terapie intensivă erau tot peste 1000 de pacienți, ceea ce arată că, de undeva, acesți pacienți ajungeau în terapie intensivă. Sunt acele zone netestate. România nu a făcut un lucru care trebuia să fie făcut, nu a testat suficient.
În această perioadă de un an de pandemie, indiferent de vârfurile și de valurile pandemiei, niciodată nu am ajuns la 50.000 de teste. Era capacitatea declarată de premierul Orban anul trecut. Nu s-a reușit niciodată un număr de 50.000 de teste pe zi. Ceea ce arată o incapacitate a României de a avea o imagine reală asupra evoluției pandemiei în comunitate.”
Radu Țincu: ,,În camerele de gardă este ca la război!”
,,Cel mai important este ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu-i minte.În camerele de gardă este ca la razboi. Sunt oameni care așteaptă să fie preluați, sunt oameni care se sufocă și au nevoie de oxigen. Cei care fac protestele în strada le pot face, dar să respecte măsurile sanitare.”
Partenerii noștri