- Epidemiologul Octavian Jurma consideră că autoritățile din România nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei de COVID-19 să fi trecut
- Medicul spune că astfel de măsuri dau de înțeles oamenilor că și pericolul generat de virus a trecut.
- Octavian Jurma consideră că nivelul real de infectare este de până la șapte ori mai mare decât cel raportat oficial și apreciază că testarea în școli pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 va fi un eșec.
„Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru – în week-end vom depăși 20 de mii de decese în valul patru – și dacă vom aplica aceleași măsuri vom avea aceleași rezultate. Pentru că este definiția nebuniei să crezi că poți obține rezultate diferite făcând același lucru. Și atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor. Noi nici nu am depășit bine vârful valului patru, deja anunțăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populația, îi dă de înțeles că valul s-a terminat, deși incidența este în continuare uriașă, să nu uităm că România testează mult mai puțin, deci incidența reală este de cinci până la șapte ori mai mare, chiar și acuma”, a afirmat Octavian Jurma sâmbătă, la un post TV.
Acesta a precizat că înainte de finalul acestei luni România va ajunge să înregistreze aproximativ 2.500 de noi cazuri de îmbolnăvire zilnic.
Medicul atrage atenția asupra faptului că perioada care urmează, a sărbătorilor de iarnă, este una în care mobilitatea oamenilor crește. Acesta a precizată că testarea în școli „va fi probabil un eșec, așa cum este ea gândită și anunțată”.