• A apărut o nouă versiune a Omicron, de data aceasta „invizibilă”, care nu poate fi distinsă de alte variante cu ajutorul testelor RT-PCR.
  • Varianta invizibilă are multe mutaţii în comun cu Omicron standard, dar îi lipseşte o anumită modificare genetică care să permită ca testele PCR de laborator să fie folosite ca mijloc pentru a găsi cazurile probabile.

Descoperirea a fost făcută în condiţiile în care numărul cazurilor de variantă originală Omicron detectate în Marea Britanie a crescut cu 101, ajungând la 437 într-o singură zi, iar Scoţia a anunţat revenirea la munca la domiciliu, conform The Guardian.

Varianta este în continuare detectată ca fiind coronavirus prin toate testele obişnuite şi poate fi identificată ca variantă Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate de testele RT-PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a şti dacă noua formă de Omicron se va răspândi în acelaşi mod ca şi varianta Omicron standard, dar că versiunea „invizibilă” este distinctă din punct de vedere genetic şi, prin urmare, se poate comporta diferit.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Varianta invizibilă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia şi Canada, dar este posibil ca aceasta să se fi răspândit deja la scară mai largă. Dintre cele şapte cazuri identificate până în prezent, niciunul nu se află în Marea Britanie.

Descoperirea a venit în timp ce premierul britanic declara în faţa cabinetului că Omicron pare să fie mai transmisibil, iar oficialii au recunoscut că acest lucru va avea consecinţe asupra impactului său şi asupra probabilităţii ca alte restricţii să fie necesare.

La reuniunea de marţi a cabinetului, Boris Johnson le-a spus miniştrilor că „primele indicii” arată că Omicron este mai transmisibil decât varianta dominantă existentă, Delta.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că următorul pas a rămas posibila impunere a aşa-numitului plan B, adică certificatul de vaccinare şi munca de acasă, acolo unde este posibil.

Pentru moment, sfatul oficial rămâne acela ca oamenii să se întoarcă la locurile de muncă dacă pot, deşi trebuie să ia în considerare măsuri cum ar fi aerisirea şi testarea.

Scoţia a anunţat revenirea la lucrul de acasă, acolo unde este posibil, cel puţin până la mijlocul lunii ianuarie. Premierul Nicola Sturgeon a dezvăluit că aproximativ 4% din cazurile Covid-19 din Scoţia sunt susceptibile de a fi varianta Omicron, această cifră fiind „în continuă creştere”. Acest lucru se traduce prin aproximativ 122 de cazuri noi pe zi în Scoţia, deşi doar 99 de cazuri în total au fost confirmate prin secvenţiere genomică.

Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendenţa B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, şi noua variantă, cunoscută sub numele de BA.2.

„Există două descendenţe în Omicron, BA.1 şi BA.2, care sunt destul de diferenţiate din punct de vedere genetic”, a declarat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al University College London: „Cele două descendenţe se pot comporta diferit”.