• Un bebeluș a murit și alți șapte sunt grav bolnavi.
  • OMS a declarat că a fost notificată cu privire la o creștere „neobișnuită” a miocarditei.
  • Pediatrii din regiunea de sud a Țării Galilor au fost alertați cu privire la cazurile recente.

Un bebeluș a murit și alți șapte au avut nevoie de terapie intensivă după ce un virus „de obicei ușor” a declanșat o afecțiune cardiacă gravă, au anunțat autoritățile sanitare, scrie INDEPENDENT.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a fost notificată cu privire la o creștere „neobișnuită” a miocarditei – inflamație a inimii – în rândul nou-născuților din sudul Țării Galilor infectați cu un enterovirus în ultimul an.

Deși enterovirusurile sunt comune și adesea asimptomatice, se știe că acestea provoacă „focare ocazionale în care o proporție neobișnuit de mare de pacienți dezvoltă boli clinice, uneori cu consecințe grave și fatale, în acest caz miocardită”, a precizat agenția de sănătate a ONU.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Înainte de recentul grup de cazuri, sudul Țării Galilor cunoscuse doar două cazuri similare în șase ani. În cele 10 luni până în aprilie s-au înregistrat 10 cazuri de miocardită la bebeluși cu vârsta sub 28 de zile care au fost testați pozitiv pentru enterovirus, potrivit OMS.

Șapte dintre bebeluși au fost tratați la terapie intensivă, iar unul dintre ei a murit înainte de a putea primi tratament de specialitate, a precizat agenția.

Moartea bebelușului – un caz izolat

Joann și Christian Edwards, al căror fiu Elijah, în vârstă de 12 zile, a murit în aceste circumstanțe la 9 martie anul trecut, au declarat că li s-a spus că moartea bebelușului lor a fost „un caz izolat” și „un caz foarte nefericit”, înainte de a citi ulterior despre seria de cazuri similare în rândul altor nou-născuți care fac acum obiectul unei anchete.

În timp ce încă așteaptă răspunsuri 14 luni mai târziu, în ciuda unei anchete a consiliului de sănătate din Cwm Taf Morgannwg care trebuia să prezinte un raport până la sfârșitul anului 2022, părinților îndurerați li s-a spus că moartea lui Elijah nu va face parte din ancheta mai amplă care urmează să se concentreze pe perioada iunie 2022-aprilie 2023.

Alte cinci cazuri au fost identificate în aceeași perioadă în sud-vestul Angliei, dar în prezent nu sunt disponibile informații suplimentare, a precizat OMS.

Alertă în rândul medicilor

Pediatrii din regiunea de sud a Țării Galilor au fost alertați cu privire la cazurile recente din februarie și li s-a spus să fie atenți la miocardită ca o cauză potențială a sugarilor și nou-născuților care se prezintă în stare de șoc.

Consiliile de sănătate, clinicienii și microbiologii au fost, de asemenea, informați despre această situație de către Public Health Wales în urmă cu două săptămâni, în urma unei reuniuni privind incidentul de la sfârșitul lunii aprilie, potrivit OMS.

Agenția ONU a declarat că, în opinia sa, riscul pentru sănătatea publică pentru populația generală este scăzut. În timp ce infecțiile cu enterovirusuri sunt adesea asimptomatice, unele persoane dezvoltă infecții ușoare sau moderate ale tractului respirator, cu simptome care includ febră, curgerea nasului și slăbiciune corporală.

Declarații despre infectarea cu enterovirus

„Deoarece nu există un vaccin pentru acest virus, măsurile de control în timpul focarelor se concentrează pe măsurile clasice de igienă, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea hainelor și suprafețelor murdare. În anumite situații, poate fi recomandată închiderea unităților de îngrijire a copiilor și a școlilor pentru a reduce intensitatea transmiterii”, a precizat OMS.

Dr. Shamez Ladhani, pediatru consultant la Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie, a declarat că enterovirusul „este o infecție comună a copilăriei, care provoacă o serie de simptome, inclusiv boli respiratorii; boli ale mâinilor, picioarelor și gurii, precum și meningită virală”.

„La bebelușii foarte mici, enterovirusul poate duce, în rare ocazii, la o complicație severă numită miocardită, care provoacă inflamarea inimii. Majoritatea bebelușilor și copiilor se recuperează complet din această situație”, a declarat Dr. Ladhani.

„Având în vedere un număr mai mare decât media de cazuri în Țara Galilor în lunile de toamnă/iarnă la bebelușii foarte mici, UKHSA investighează situația din Anglia pentru a vedea dacă au fost observate cazuri similare aici și dacă există factori care determină creșterea numărului de cazuri.”

Citește și:

Mai mulți tineri care participă la un festival de muzică techno din Franța au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență

FOTO. Miley Cyrus, vedeta lunii iunie a copertei Vogue: „Pentru mine, sănătatea fizică și mentală contează mai mult decât banii”

Alec Baldwin devine bunic pentru prima dată. Ce nume a ales Baldwin pentru copil