Organizația Mondială a Sănătății a avertizat guvernele europene că relaxarea restricțiilor Covid prea devreme ar putea face ca din nou cazurile să crească, putând declanșa un val de noi infecții, așa cum se vede în India.

Hans Kluge, șeful regiunii OMS pentru Europa, a declarat că relaxarea măsurilor de protecție atunci când există variante mai contagioase și acoperirea vaccinului este încă scăzută pot duce la „o furtună perfectă în orice țară”. „Situația din India se poate întâmpla oriunde”, spune oficialul OMS.

Kluge a vorbit după ce numeroși lideri europeni au anunțat în această săptămână planuri de a începe ridicarea treptată a restricțiilor în perioada premergătoare verii, în ciuda noilor cifre zilnice de infecție care de multe ori au început să se aplatizeze.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

El a spus că, în timp ce noile cazuri din regiune au scăzut „semnificativ” săptămâna trecută pentru prima dată în două luni, ratele de infecție din regiune „rămân extrem de ridicate”. Aproape jumătate din toate cazurile din regiune din ianuarie anul trecut au avut loc în primele 4 luni ale acestui an, a spus el.

Dar Kluge a spus că vaccinările avansează în întreaga regiune europeană, 16% din populație având o primă doză și 7% complet inoculată – ceea ce înseamnă că mai multe persoane din Europa au fost vaccinate complet decât au fost infectate cu boala.

Acolo unde ratele de vaccinare în grupurile cu risc crescut sunt mai mari, internările în spitale sunt în scădere și ratele de deces scad. „Vaccinurile salvează vieți”, a spus Kluge. „Dar este o combinație de vaccinuri și măsuri puternice de sănătate publică care ne oferă cea mai clară cale de revenire la normal”.