• Riscul de reinfectare pentru persoanele care au trecut deja peste alte variante de Covid-19 crește în cazul variantei Omicron, scrie agenția EFE.
  • OMS îndeamnă statele membre să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată.

Acesta este avertismentul oficialilor din domeniul sănătății din Africa, unde Africa de Sud și Botswana reprezintă 62% din cazurile mondiale și unde se intensifică eforturile de combatere a răspândirii acesteia.

Până în prezent, au fost depistate cazuri de variante în patru țări de pe continent: Africa de Sud (172), Botswana (19), Nigeria (3) și Ghana (număr nedeterminat), a confirmat astăzi biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Africa.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internaţional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecţie care ar putea avea „consecinţe grave” în unele zone, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform Reuters.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

OMS îndeamnă statele membre să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată

Agenţia a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată şi, în anticiparea creşterii numărului de cazuri, să „se asigure că există planuri” pentru a menţine serviciile de sănătate esenţiale.

„Omicron are un număr fără precedent de mutaţii de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potenţial asupra traiectoriei pandemiei”, a precizat OMS. „Riscul global global legat de noua variantă … este evaluat ca fiind foarte ridicat”.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potenţialul Omicron de a trece de protecţia indusă de vaccinuri şi de infecţiile anterioare, a precizat OMS.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecţiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca şi Australia, chiar dacă tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că ţările ar trebui să folosească o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internaţională”.