- Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat liderii mondiali să fie vigilenți și să monitorizeze cazurile de gripă aviară la mamifere.
- Dacă tulpina se extinde la oameni, lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie.
- OMS continuă să elaboreze planuri de urgență și este în discuții cu producătorii de vaccinuri în cazul apariției unor cazuri la om.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu a doua pandemie în trei ani, pe măsură ce crește amenințarea gripei aviare. Experții în sănătate publică spun că cea mai recentă tulpină s-a dovedit a fi trecut de la păsări la mamifere, fiind raportate cazuri de tulpină H5N1 la vidre, vulpi și nurci.
Advertisment
Dacă tulpina se extinde la oameni, lumea s-ar putea confrunta cu o nouă pandemie. În cadrul unei ședințe virtuale, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat liderii să ia măsuri și să monitorizeze virusul acolo unde este suspectat la mamifere.
„Pentru moment, OMS apreciază că riscul pentru oameni este scăzut”, a declarat directorul general. „Dar nu putem presupune că acest lucru va rămâne așa și trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare.”
Recomandări
El a adăugat că OMS continuă să elaboreze planuri de urgență și este în discuții cu producătorii de vaccinuri în cazul apariției unor cazuri la om. Se știe că virusul H5N1 s-a răspândit la oameni, însă acest lucru a fost rar și, de obicei, s-a datorat contactului apropiat cu păsări infectate moarte.
Tulpina H5N1 a fost confirmată pentru prima dată în Marea Britanie la o fermă avicolă de lângă King’s Lynn, Norfolk, în noiembrie, potrivit guvernului. Epidemia actuală a fost descrisă ca fiind cea mai mare din Marea Britanie și a contribuit la pierderea de către crescătorii de păsări a 40% din efectivele de curcani crescuți în aer liber, potrivit lui Richard Griffiths, directorul executiv al British Poultry Council.
În octombrie, s-a descoperit că focarul s-a răspândit la nurci într-o fermă din Galicia, Spania, iar de atunci a fost descoperit la nouă mamifere din Marea Britanie. Medicii veterinari au declarat că cinci vidre și patru vulpi au fost depistate cu această tulpină, cel mai recent caz fiind înregistrat în Powys, Țara Galilor, luna trecută. Experții în sănătate spun că oamenii trebuie să rămână vigilenți, deoarece riscul ca boala să se răspândească la populațiile umane rămâne o posibilitate și un risc până când epidemia actuală va fi ținută sub control.
Un raport al OMS din noiembrie a constatat că, între 2003 (când virusul a fost detectat pentru prima dată în China) și anul trecut, au fost înregistrate 868 de cazuri de gripă aviară la om, dintre care peste jumătate (456) au fost fatale.
Jeff Knott, directorul de politici al Societății Regale pentru Protecția Păsărilor, a declarat în septembrie: „Gravitatea situației și amploarea impactului este fără precedent și foarte, foarte înfricoșătoare. Este o criză uriașă care s-ar putea transforma într-o catastrofă dacă nu o depășim.”
Partenerii noștri