Infecțiile cu coronavirus sunt în creștere în Europa, iar declinul numărului de cazuri din ultimele zece săptămâni a luat sfârșit, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății.

Șeful OMS Europa, Hans Kluge, a avertizat cu privire la un „nou val în regiunea europeană, dacă nu rămânem disciplinați”, făcând referire la răspândirea variantei Delta a coronavirusului, dar și la alte cauze precum a reluării călătoriilor și a relaxării restricțiilor, relatează BBC.

Portugalia a înregistrat miercuri cel mai mare număr de infectări zilnice din februarie, iar Spania a înregistrat o creștere abruptă a ratei de incidență în special în rândul tinerilor sub 20 de ani.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rusia se străduiește să facă față unui număr record de decese cauzate de COVID: astăzi a raportat 672 de decese, în ultimele 24 de ore, infecțiile crescând din cauza, în mare parte, a unei slabe vaccinări cu serurile rusești.

În Finlanda, majoritatea cazurilor din ultima vreme au fost puse pe seama suporterilor care s-au întors acasă de la Sankt Petersburg, unde cazurile cu tulpina Delta sunt în creștere.

În Germania, rata de infectare este încă foarte scăzută: alte 892 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore, iar rata de incidență din ultima săptămână a scăzut la 5,1 cazuri la 100.000 de persoane.

Austria a relaxat o serie de măsuri, redeschizând discotecile și cluburile. Însă, autoritățile din Viena înăspresc unele măsuri, cerând ca orice persoană cu vârsta de peste șase ani să aibă un test negativ atunci când intră într-un restaurant. Oficialii au motivat măsura prin faptul că persoanele sub 20 de ani sunt responsabile pentru 40% din infectări.

În Marea Britanie, miercuri, au fost raportate 26.068 de cazuri noi – cea mai mare cifră începând din 29 ianuarie.

Ar putea fi EURO 2020 motivul pentru infectările noi?

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a lansat noi avertismente cu privire la o creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID în Europa, multe dintre acestea fiind legate de EURO 2020, care se desfășoară în mai multe țări de pe continent, inclusiv în România.

Citește și Niciun caz de Covid-19 nu a fost depistat la meciurile EURO 2020 de pe Arena Națională

Catherine Smallwood, ofițerul superior privind urgențele al OMS Europa, a făcut apel la autoritățile locale din orașele gazdă să monitorizeze mai bine deplasarea fanilor.

„Trebuie să ne uităm mult mai departe de stadioanele în sine. Trebuie să ne uităm la modul în care oamenii ajung acolo, călătoresc ei în convoaie mari și aglomerate de autobuze?”, a declarat Smallwood, în cadrul unui briefing de presă.

Citește și Scoția: 2.000 de cazuri de COVID au fost legate de EURO 2020. Aproape 400 dintre infectați au fost pe Wembley, la meciul cu Anglia

„Și când pleacă de la stadioane, se duc în baruri și pub-uri aglomerate pentru a urmări meciurile? Aceste mici evenimente continue sunt cele care determină răspândirea virusului”, a avertizat ea.

Întrebat dacă EURO 2020 acționează ca un „super spreader”, șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a răspuns: „Nu, nu, nu: Sper că nu… dar acest lucru nu poate fi exclus”.