• Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat vineri guvernele și cetățenii să nu lase garda jos în ceea ce privește pandemia de COVID, acum că vaccinarea este aproape.
  • Sistemele de sănătate ar putea încă să intre în colaps, sub presiune.
  • Oficialul OMS a spus că pandemia are încă un drum lung de parcurs și că deciziile luate de cetățeni și guverne vor determina evoluția acesteia.

Marea Britanie a aprobat miercuri vaccinul COVID-19 al Pfizer, aducând speranța că va pune capăt în curând virusului care a ucis aproape 1,5 milioane de oameni la nivel global, a lovit economia mondială și a dat peste cap viața normală.

„Progresul în ceea ce privește vaccinurile ne oferă tuturor un impuls și acum putem începe să vedem lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, OMS este îngrijorat de faptul că există o percepție din ce în ce mai mare că pandemia COVID-19 s-a încheiat”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la o conferință de presă de la Geneva, după cum arată Reuters.

„Adevărul este că, în prezent, multe state sunt martorele unei transmisii foarte mari a virusului COVID-19, care pune o presiune enormă asupra spitalelor, a unităților de terapie intensivă și a lucrătorilor din domeniul sănătății”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Virusul a apărut în Wuhan, China, în urmă cu un an, iar de atunci au fost raportate peste 65 de milioane de persoane infectate de noul coronavirus la nivel global, iar 1,5 milioane au murit.

Două vaccinuri promițătoare ar putea primi în curând autorizații de utilizare de urgență din partea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente și aproximativ 20 de milioane de americani ar putea fi vaccinați în acest an, contribuind la stoparea valului virusului în țara cea mai afectată din lume.

Cu toate acestea, Mike Ryan, cel mai mare expert al situațiilor de urgență, a avertizat, de asemenea, vineri că nu trebuie să ne complacem, odată cu lansarea vaccinului, spunând că, deși reprezintă o parte importantă a luptei împotriva COVID-19, vaccinurile nu vor pune capăt pandemiei de la sine. „Vaccinurile nu sunt egale cu COVID zero”, a spus el.

Ryan a spus că unele țări vor trebui să susțină măsuri de control foarte puternice pentru o perioadă de timp în viitor sau vor risca o „explozie” de cazuri și o criză a pandemiei.

Un specialist din cadrul OMS a precizat că speră că o jumătate de miliard de doze de vaccin vor fi disponibile pentru distribuire prin schema COVAX (la care au aderat până în prezent, 189 de țări), în primul trimestru al anului 2021, cu un plan inițial de vaccinare a 20% din populațiile cu cel mai mare risc, inclusiv personalul medical și persoanele cu vârsta peste 65.

Acest lucru ar fi suficient pentru a „pune capăt fazei acute a pandemiei” prin reducerea mortalității și a impactului asupra sistemelor de sănătate, a mai adăugat.