• Organizația Mondială a Sănătății e rezervată în ceea ce privește distribuirea vaccinului pentru populație
  • Reprezentanții OMS spun că un vaccin nu va fi disponibil la scară largă până la jumătatea lui 2021
  • „Niciun dezvoltator nu a demonstrat un semnal clar al eficacității de cel puțin 50%”, spune OMS

Organizația Mondială a Sănătății nu crede că un vaccin va fi disponibil la scară largă în viitorul apropiat, mijlocul anului 2021 fiind cea mai optimistă estimare, informează Reuters.

Niciunul dintre dezvoltatorii de vaccin, care desfășoară teste clinice avansate, nu a demonstrat „semnale clare” ale eficacității.

„Niciun dezvoltator nu a demonstrat un semnal clar al eficacității de cel puțin 50%. Nu ne așteptăm ca distribuirea la scară largă a vaccinului să aibă loc înainte de jumătatea lui 2021”, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvând al OMS.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Rusia a obținut o autorizație pentru vaccinul la Covid-19 în luna august, la mai puțin de 2 luni de la startul testelor pe oameni. Acest lucru a ridicat semne de întrebare pentru specialiști, care consideră că antidotul dezvoltat de ruși nu este sigur.

Pe de altă parte, autoritățile americane și compania Pfizer au declarat că distribuirea vaccinului ar putea lua startul până la sfârșitul lui octobmrie. Decizia poate avea implicații politice, pentru că vine chiar înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, iar experții anticipează că votanții vor fi influentați.

„Faza 3 de testare trebuie să se întindă pe o perioadă mai lungă, pentru că trebuie să știm cu siguranță dacă vaccinul este eficient și oferă cu adevărat protecție”, a mai spus purtătorul de cuvânt al OMS.

COVAX este un plan dezvoltat de OMS, în parteneriat cu GAVI, prin care se dorește distribuirea la nivel global a peste 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul lui 2021, astfel încât toate țările să primească un procent corect. Totuși, anumite țări au semnat deja acorduri cu dezvoltatori și au spus că nu vor participa la program.