• OMS a convocat joi o reuniune a comitetului de urgenţă pentru a discuta despre gravitatea epidemiei de variola maimuţei.
  • Angajaţii din sănătate sunt, de asemenea, în pericol dacă nu poartă echipament de protecţie personală adecvat, a declarat Tedros.
  • Săptămâna trecută, Tedros a declarat că „virusul se comportă în mod neobişnuit faţă de modul în care se comporta în trecut” şi că, pe măsură ce mai multe ţări sunt afectate, este necesar un răspuns coordonat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a declarat epidemia de variola maimuţi o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, dar a spus că dar trebuie monitorizată atent.

OMS a convocat joi o reuniune a comitetului de urgenţă pentru a discuta despre gravitatea epidemiei de variola maimuţei. Rezultatul reuniunii a fost anunţat sâmbătă.

În general, în raport, ei (comitetul de urgenţă – n.r.) m-a sfătuit că, în acest moment, evenimentul nu constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, care este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS, dar a recunoscut că însăşi convocarea comitetului reflectă îngrijorarea tot mai mare cu privire la răspândirea internaţională a variolei maimuţelor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în comunicatul publicat sâmbătă, citat de CNN.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Tedros a cerut intensificarea supravegherii variolei maimuţei, avertizând că „deşi bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi au fost cei mai afectaţi în aceste noi focare, există, de asemenea, riscuri de boli grave pentru persoanele imunocompromise, femeile însărcinate şi copii dacă sunt infectaţi”.

Angajaţii din sănătate sunt, de asemenea, în pericol dacă nu poartă echipament de protecţie personală adecvat, a declarat Tedros.

Săptămâna trecută, Tedros a declarat că „virusul se comportă în mod neobişnuit faţă de modul în care se comporta în trecut” şi că, pe măsură ce mai multe ţări sunt afectate, este necesar un răspuns coordonat.

Declaraţia de sâmbătă a recunoscut „evoluţia ameninţării la adresa sănătăţii”, pe care OMS o va urmări extrem de atent.

Variola maimuței în România

Primul caz de variola maimuţei a fost diagnosticat la mijlocul lunii iunie în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti.

Până în prezent au fost confirmate 6 cazuri de variola maimuței în România.